Advert
Advert

Fitoenin mucizesi: Alzheimer’e veda, uzun ömre merhaba

Fitoenin mucizesi: Alzheimer’e veda, uzun ömre merhaba
Advert
Yayınlama: 30.09.2024
3
A+
A-

Fitoen: Alzheimer Riskini Azaltan Gizli Bileşik

Vücudumuzun birçok dokusunda bulunan fitoen adı verilen bitki kimyasalının, yenildiğinde sağlığa faydalı olduğu ortaya çıktı.

Alzheimer Riskini Azaltıyor

Sevilla Üniversitesi ve Kent Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, fitoenin küçük solucanlar üzerinde Alzheimer hastalığı riskini azaltabileceğini ve uzun ömürlülüğü artırabileceğini keşfettiler.

Araştırmalar, fitoenin ömrü uzatabileceğini ve Alzheimer’ı önleyebileceğini öne sürüyor. Ancak bu bulguların insanlardaki etkilerini doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var.

Advert

Alzheimer: En Ölümcül Hastalıklardan Biri

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne göre Alzheimer hastalığı, Amerika Birleşik Devletleri’nde yedinci önde gelen ölüm nedenidir. 2020’de 6,9 milyon Amerikalıyı öldürdü ve bu rakamın 2060 yılına kadar 14 milyona çıkması bekleniyor.

Hafıza kaybı, kafa karışıklığı ve yargılama bozukluğu ile karakterize edilen Alzheimer hastalığı, şu anda tedavisi olmayan bir demans şeklidir.

Bitkilerin Gizli Gücü

Kent Üniversitesi’nden biyolog Marina Ezcurra, bitkilerin sağlığımıza dair binlerce molekül ürettiğini ve sadece lif ve vitaminlerden çok daha fazlası olduğunu ifade ediyor.

“Bitkisel gıda üretmek zorlaşırken, mikroalgler sürdürülebilir bir alternatif sunuyor. Bu çalışmada, mikroalglerden elde edilen bileşiklerin sağlık etkilerini araştırdık.”

Solucanlar Üzerinde Deneyler

Fitoen ve yüksek fitoen seviyeleri içeren mikroalg özütleri, küçük solucanlar üzerinde test edildi.

Sonuçlar, fitoenin solucanların yaşam süresini %10-18,6 oranında uzattığını ve Alzheimer ile ilişkili beyin hasarını %30-40 oranında azalttığını gösterdi.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.