Advert
Advert

İmalat sanayisinde belirgin daralma işareti

İmalat sanayisinde belirgin daralma işareti
Advert
Yayınlama: 01.10.2024
3
A+
A-

İmalat Sektöründe Daralma Devam Ediyor

İmalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI), Eylül ayında 44,3’e gerileyerek Mayıs 2020’den bu yana en düşük değerine ulaştı. Bu, imalat sektöründeki daralmanın hızlanmaya devam ettiğini gösteriyor.

Şirketler, yılın üçüncü çeyreğinin sonunda talepte zorlu koşullar yaşandığını belirtiyor. Üretim, yeni siparişler, istihdam ve satın alma faaliyetleri bir önceki aya kıyasla daha hızlı düştü.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) için S&P Global tarafından derlenen imalat PMI, Ağustos’ta kaydedilen 47,9 seviyesinden 44,3’e geriledi. Üst üste altıncı kez de daralma ve büyüme arasındaki 50 seviyesinin altında kaldı.

Siparişlerde Keskin Küçülme

Advert

Zayıf talep nedeniyle Eylül ayında yeni siparişlerde son 4,5 yılın en keskin küçülmesi kaydedildi. Uluslararası piyasalardaki durgunluk, yeni ihracat siparişlerinde de daralmaya yol açtı.

Üretimde Dik Yokuş Aşağı

Yeni siparişlerdeki düşüş nedeniyle üretimde üst üste altıncı ayda azalma yaşandı. Mayıs 2020’den bu yana en keskin düşüş kaydedildi.

İstihdam ve Satın Alma Faaliyetlerinde Azalma

Zayıf talep ve üretimdeki düşüş, imalatçıların Eylül ayında istihdam ve satın alma faaliyetlerini azaltmalarına yol açtı.

Maliyetler Yükselmeye Devam Ediyor

Girdilere yönelik zayıf talep tedarik zincirleri üzerindeki baskıyı hafifletse de hammadde fiyatlarındaki artış ve TL’nin değer kaybetmesi, girdi maliyetlerinin daha da yükselmesine neden oldu.

Endişe Verici Tablo

S&P Global Ekonomi Direktörü Andrew Harker, son PMI verilerinin Türk imalatçıları için endişe verici olduğunu belirtti. Talebin zayıflaması ve yeni iş almada yaşanan zorluklar nedeniyle şirketlerin üretim, istihdam ve satın alma faaliyetlerini azaltmak zorunda kaldıklarını ifade etti. Ayrıca, enflasyon kaynaklı baskıların devam etmesinin talep ortamının düzelmesine yardımcı olmayacağını vurguladı.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.