Advert
Advert

TÜİK’ten enflasyon verileri için yeni karar

TÜİK’ten enflasyon verileri için yeni karar
Advert
Yayınlama: 02.10.2024
2
A+
A-

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Merkez Bankası’nın enflasyon verilerini yorumlarken sıklıkla kullandığı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Özel Kapsamlı TÜFE göstergelerini mevsimsellikten arındırılmış şekilde yayınlamaya başlayacağını duyurdu.

TÜİK tarafından yapılan açıklamada, mevsimsellikten arındırılmış TÜFE ve Özel Kapsamlı TÜFE göstergelerinin hazırlanma süreci tamamlanmak üzere olduğu belirtildi. Bu göstergeler, TÜFE haber bülteninin yayınlanmasından bir iş günü sonra, yani her ayın 4’ünde saat 16.00’da TÜİK’in internet sitesinde yayınlanacak.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, son enflasyon raporunda TÜİK ile TCMB arasında enflasyon verilerinin arındırılmış bazda açıklanması için bir komite kurulduğunu ve sürecin kısa süre içinde netleşebileceğini ifade etmişti.

TÜİK, eylül ayı enflasyon verisini 3 Ekim’de saat 10.00’da yayınlayacak. Mevsimsellikten arındırılmış veriler ise ilk kez 4 Ekim’de saat 16.00’da açıklanacak.

Reuters anketine göre, eylül ayında TÜFE’nin aylık bazda %2,2, yıllık bazda ise %48,3 artması bekleniyor. Bu, 2021’den bu yana ilk kez politika faizinin altına düşmesi anlamına gelecek.

Advert

TCMB, mevsimsellikten arındırılmış ortalama aylık enflasyonun yılın üçüncü çeyreğinde %2,5, dördüncü çeyrekte ise %1,5’in altına gerilemesini öngörüyor. Bu öngörü, faiz indirimlerinin başlaması için önemli bir gösterge olduğundan piyasalar tarafından yakından takip ediliyor.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.