Advert
Advert

DİSK: Yoksulun enflasyonu zenginin iki katı!

DİSK: Yoksulun enflasyonu zenginin iki katı!
Advert
Yayınlama: 03.10.2024
1
A+
A-

Eylül Enflasyon Verileri: Resmi Gıda Enflasyonu %43,7, Gerçek Enflasyon %60-78 Arasındaki

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Eylül ayı enflasyon rakamlarına göre, tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) aylık değişim %2,97, yıllık değişim ise %49,38 oldu. Gıda fiyatları aylık olarak %2,48 artarken, yıllık olarak %43,72 yükseldi.

Bu oranları değerlendiren Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), resmi gıda enflasyonunun halkın hissettiği gerçek enflasyonu yansıtmadığını belirtti. DİSK-AR’ın hesaplamaları, farklı gelir gruplarının gıda enflasyonunu şu şekilde ortaya koydu:

  • Yüksek Gelir Gruplarının Gıda Enflasyonu Daha Düşük: En yüksek gelir grubunun gıda enflasyonu %30,8 olurken, dördüncü yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu %42,7 olarak gerçekleşti.

  • Düşük Gelir Gruplarının Gıda Enflasyonu Daha Yüksek: En yoksul yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu %77,7 olurken, ikinci yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu %61,1 ve emeklilerin gıda enflasyonu %60,3 oldu.

    Advert

Bu sonuçlar, enflasyonun gelir gruplarına göre farklı hissedildiğini gösteriyor. En yoksul gelir grubunun gıda enflasyonu, en yüksek gelir grubunun enflasyonundan neredeyse 3 kat daha fazla.

DİSK-AR, 2005 ve 2024 verilerini karşılaştırarak gıda enflasyonu ile genel enflasyon arasındaki farkın近年来開いてきたと指摘した。

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.