Advert
Advert

Faiz indirimi seneye kaldı

Faiz indirimi seneye kaldı
Advert
Yayınlama: 05.10.2024
2
A+
A-

Türkiye’nin Faiz İndirimi Beklentileri Ertelenebilir

Avrupa Merkez Bankası ve ABD Merkez Bankası Fed’in faiz indirimlerinin ardından, Türkiye’nin de faiz indireceği bekleniyordu. Ancak Eylül ayı enflasyonunun beklentilerin üzerinde gerçekleşmesiyle bu hesaplar şaştı. UBS, BBVA ve Barclays gibi küresel kuruluşlar, faiz indiriminin 2025’e ertelenebileceğini öngörüyor.

Enflasyon Beklentilerinin Üzerinde

TCMB Başkanı Fatih Karahan, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı açıklamada, “Bu ay topladığımız verilerden ulaştığımız sayı yüzde 2,5. Piyasa beklentisi ise yüzde 2,2. Beklentimizin biraz üzerinde geldi TÜİK enflasyonu. İşlenmemiş gıda fiyatları bu ay beklentimizin üstünde geldi.” dedi. Eylül ayı enflasyonu ise yüzde 2,97 olarak hesaplandı ve hem piyasa hem de TCMB’nin beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Bu veri, faiz indirimi beklentilerini ertelemede etkili oldu.

Kasım’dan Yılbaşına Ertelenebilir

Karahan’ın reel sektördeki durumun krize işaret etmediğine ilişkin tespiti ve eylül ayı enflasyonunun beklentilerin üzerinde gelmesi, para politikasındaki sıkı seviyelerin bir süre daha korunabileceğini gösteriyor. Buna göre, kasım ayında yapılması beklenen ilk faiz indirimi gelecek yıla kalabilir.

BloombergHT’nin aktardığına göre, UBS ekonomisti Gyorgy Kovacs, “TCMB’nin gevşeme döngüsünün 250 baz puan indirimle Kasım ayında başlayacağını düşünmeye devam etsek de bugünkü açıklamanın ardından TCMB’nin gevşemeye daha geç başlama riski arttı. Faiz indirimi Aralık 2024 veya 2025 yılının başına sarkabilir.” ifadelerini kullandı.

BBVA’nın Türkiye raporunda da, “Yıl sonunda enflasyonun yüzde 43’e düşmesini bekliyoruz. Bu da TCMB’ye temkinli indirimler için sınırlı bir alan oluşturabilir. İlk faiz indiriminin Aralık ayında olmasını bekliyoruz. 250 baz puanlık indirimin ardından gelecek yılın ilk yarısında kademeli indirimler olabilir.” denildi.

Advert

Barclays’ten Ercan Ergüzel ise, “Kasım ayında 250 baz puanlık faiz indirimi beklentimiz devam ediyor. Ancak ekim ayında aylık enflasyon yüzde 2’nin üzerinde gerçekleşirse Merkez Bankası ilk indirimi aralık veya ocak ayına öteleyebilir.” mesajı verdi.

Morgan Stanley de kasım ayında Türkiye’de faiz indirimi ihtimalinin zayıf olduğunu bildirdi. JPMorgan, daha önce ilk indirimin kasımda yapılacağını öngörürken yeni beklentisini ocak olarak değiştirdi.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.