Advert
Advert

12 çeşit kanserde işe yarıyor, henüz belirtiler ortaya çıkmadan türünü tespit ediyor

12 çeşit kanserde işe yarıyor, henüz belirtiler ortaya çıkmadan türünü tespit ediyor
Advert
Yayınlama: 06.10.2024
3
A+
A-

Kanser Tanısı İçin Devrim Niteliğinde Yeni Kan Testi

COVID-19 salgını sırasında kullanılan PCR testine dayanan yeni bir yöntem, kanser hastalarının hayatta kalma oranlarını büyük ölçüde artırabilir ve her yıl sayısız hayat kurtarabilir.

Bu gelişme, Haziran ayında meme kanserinin tekrarlama riskini yıllar öncesinden tahmin eden bir kan testinden sonra geldi. The Mirror’a verdiği demeçte, Sağlık Bakanı Philip Streeting, "Sadece birkaç damla kanla akciğer, meme veya mesane kanseri olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Bu, aylarca süren test ve tarama beklemelerine son verebilir. Bu yenilikler, kanser teşhisinde çığır açabilir." dedi.

12 Farklı Kanser Türünü Tespit Edecek

Yeni testin maliyeti yaklaşık 120 £ olacak ve akciğer, meme, prostat, pankreas, kolon, yumurtalık, karaciğer, beyin, özofagus, mesane, kemik, yumuşak doku sarkomu ve mide kanserlerini tespit edebilecek. Hükümetin, bu 2,5 milyon £’luk projeyi Ulusal Sağlık ve Bakım Araştırma Enstitüsü (NIHR) aracılığıyla finanse ettiği bildirildi.

Advert

Bilim insanları, bu buluşun milyonlarca hayatı kurtarma potansiyeline sahip olduğuna inanıyor. İngiltere’de her yıl 320.000’den fazla kişi kansere yakalanıyor – bu da günde yaklaşık 900 kişi anlamına geliyor. Prostat, meme, kolon ve akciğer kanserleri en yaygın kanser türleridir.

Salgın ve Kanser Teşhisindeki Gecikmeler

Salgın nedeniyle, 2020’de birçok kanser hastasının tedavisi durdu. Randevular iptal edildi, teşhis testleri ertelendi ve bu durum binlerce kanser vakasının gözden kaçmasına neden oldu. Uzmanlar, salgının ilk yılında 40.000 kanser vakasının teşhis edilmediğini tahmin ediyor.

İngiltere’deki Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) kanser hizmetleri sıklıkla hedeflerini kaçırıyor. Mart ayında, pratisyen hekimler tarafından yapılan 254.594 acil kanser yönlendirmesinin yalnızca %77,3’ü, 28 gün içinde teşhis veya hariç tutma aldı. Hedef %75’ti. Acil bir yönlendirmeden sonraki iki ay içinde kanser tedavisine başlayan hastaların oranı %68,7’de kaldı. NHS kılavuzları, kanser hastalarının %85’inin bu zaman dilimi içinde tedaviye başlaması gerektiğini belirtiyor.

Erken tanı, kanserle mücadelede en etkili yöntemlerden biri olarak kabul edilir ve yeni kan testi bu alandaki umut verici gelişmelerden biridir.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.