Advert
Advert

Ambargo etkisi: Türkiye, Rusya’nın ana müşterisi oldu

Ambargo etkisi: Türkiye, Rusya’nın ana müşterisi oldu
Advert
Yayınlama: 08.10.2024
0
A+
A-

Rusya’nın Deniz Yoluyla Dizel ve Kırsal Motorin İhracatı

Türkiye ve Brezilya, Avrupa Birliği’nin (AB) yaptırımlarının ardından Rusya’nın deniz yoluyla dizel ve kırsal motorin ithalatında lider pozisyona yükseldi.

Rusya’nın Eylül ayında Türkiye’ye gönderdiği düşük sülfürlü dizel ve kırsal motorin miktarı yaklaşık 1,07 milyon tona ulaştı. Ağustos ayındaki miktar ise 1,04 milyon tondu.

Rus dizelinin daha önce en büyük pazarı olan Avrupa, AB ambargosu Şubat 2023’te yürürlüğe girmeden önce önemli bir ithalatçıydı.

Rusya, Brezilya’ya yaptığı dizel ihracatını da artırdı. Ağustos ayında 0,58 milyon ton olan miktar, Eylül ayında 0,78 milyon tona yükseldi.

Advert

İtalya’nın Augusta limanı ve Yunan adalarının yakınlarında gemi transferleri yoluyla Rusya menşeli dizel taşınması da arttı. Eylül ayındaki miktar, 370.000 tonla önceki ayın 230.000 tonunu geride bıraktı.

Rusya’dan Afrika limanlarına yapılan dizel ithalatı ise Ağustos ayındaki 0,73 milyon tondan 0,44 milyon tona geriledi. Libya, Tunus, Senegal ve Mısır, Afrika’da en büyük ithalatçılar arasında yer alıyor.

Reuters’ın LSEG ve piyasa kaynaklarından elde ettiği verilere göre, Rusya’nın deniz yoluyla naklettiği dizel ve kırsal motorin ihracatı Eylül ayında yüzde 7 artarak yaklaşık 2,8 milyon tona ulaştı.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.