Advert
Advert

Araştırmalar adil mi? ‘Mağara adamı-cep telefonu’ ilişkisi!

Araştırmalar adil mi? ‘Mağara adamı-cep telefonu’ ilişkisi!
Advert
Yayınlama: 11.10.2024
0
A+
A-

Neandertallerin Yok Oluşu ve Modern İnsanlarla Karşılaştırılması

Yaklaşık 40 bin yıl önce, Neandertaller ve Homo Sapiens aynı coğrafyalarda yaşıyordu. Modern insan dünyanın dört bir yanına yayılırken, Neandertallerin yok olmasının nedeni bir muamma olmaya devam ediyor. Bazı teoriler, atalarımızın şiddet veya çiftleşme yoluyla onların yok oluşunda rol oynamış olabileceğini öne sürüyor.

Beyinleri ve Gözleri Bizim Kinden Büyüktü

Oxford Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, 32 modern insan ve 13 Neandertal kafatası üzerinde, Neandertallerin beyinlerinde görme ile ilgili bölgelerin daha büyük olduğunu ortaya koydu. Ayrıca, daha büyük gözleri vardı. Daha iri cüsseleri, daha fazla beyin alanı gerektiren hareket kontrolü için de gerekli olabilir.

Adil mi Karşılaştırıyoruz?

Colorado Üniversitesi’nden bir araştırma ise Neandertallerin “ilkel” olarak tasvir edilmesinin, onları adaletsizce modern insanlarla karşılaştırmaktan kaynaklandığını savundu. Modern insanları standart alarak Neandertalleri incelediğimizde, cep telefonu kullanmayı beklemek gibi haksız sonuçlar elde ediyoruz.

Adil bir karşılaştırma için Scientific Reports’ta, Neandertaller ve erken Homo Sapiens beyinlerinin 3B modelleri oluşturuldu. Modeller, Neandertallerin daha küçük bir beyincikleri olduğunu gösterdi; bu da bilişsel ve sosyal işlevlerini sınırlamış olabilir.

Advert
Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.