Advert
Advert

Kuyruklu yıldız 80 bin yıl sonra geri dönüyor! Bu akşam görülecek…

Kuyruklu yıldız 80 bin yıl sonra geri dönüyor! Bu akşam görülecek…
Advert
Yayınlama: 12.10.2024
2
A+
A-

En Son Neandertaller Döneminde Görülen Kuyruklu Yıldız, 80.000 Yıl Sonra Geri Dönüyor

Bilim insanları, Dünya üzerinde en son Neandertallerin yürüdüğü dönemde görülen kuyruklu yıldızın bu hafta sonu çıplak gözle görülebileceğini söyledi. Gök bilimciler, Kuzey Yarımküre’deki gökyüzü gözlemcilerinin Cumartesi günü çıplak gözle C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS kuyruklu yıldızını görebileceğini duyurdu.

“Yüzyılın Kuyruklu Yıldızı”

Birleşik Krallık Kraliyet Astronomi Topluluğu’na (RAS) göre, kuyruklu yıldız parlaklığı ve görünürlüğü nedeniyle “yüzyılın kuyruklu yıldızı” olarak adlandırılıyor. Cumartesi günü, kuyruklu yıldız Dünya’ya yaklaşık 44 milyon mil (yaklaşık 71 milyon kilometre) yaklaşacak. Başlangıçta gün batımından yaklaşık bir saat sonra batı ufkunda alçakta görünecek.

Ömür Boyu Bir Kez Yaşanacak Bir Olay

Advert

Tsuchinshan-ATLAS (Kuyruklu Yıldız A3), Dünya’dan en son 80.000 yıl önce görülmüştü. İlk olarak 2023 yılında Çin’deki Mor Dağ Gözlemevi ve geçen yıl Güney Afrika’daki ATLAS teleskobu tarafından keşfedildi.

Geçtiğimiz ay Güney Yarımküre’de görülen kuyruklu yıldız, bu hafta sonu Kuzey Yarımküre’de olacak. Minnesota’daki Bell Müzesi’ndeki planetaryum yöneticisi Sally Brummel, “Uzun bir kuyruğun uzandığı bulanık bir daire olacak” dedi.

RAS Müdür Yardımcısı Dr. Robert Massey, özellikle dijital tek lensli refleks (DSLR) kamera kullanılarak kuyruklu yıldızın fotoğraflarının çekilmesinin mümkün olabileceğini söyledi.

NASA’ya göre, yörüngesi 80 bin yıl süren A3 Tsuchinshan-ATLAS kuyruklu yıldızı, Neandertaller döneminde gezegenimizden en son görülebildi. Paris Gözlemevi’nin Gök Mekaniği Enstitüsü’nün modellerine göre, “Güneş sisteminden fırlatılıp yıldızların arasında kaybolabilir.”

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.