Advert
Advert

ABD ve Çin arasında 5 yıl sonra ilk nükleer temas

ABD ve Çin arasında 5 yıl sonra ilk nükleer temas
Advert
Yayınlama: 21.06.2024
3
A+
A-

Çin, ABD’ye Tayvan Konusunda Nükleer Silah Kullanmayacağını Bildirdi

ABD ve Çin, 5 yıl aradan sonra nükleer silah konulu yarı resmi görüşmelere yeniden başladı. Çinli temsilciler, ABD’li mevkidaşlarına Tayvan konusunda nükleer silah kullanımına veya tehdidine başvurmayacaklarını açıkladı.

Bu bilgi, görüşmelere katılan iki Amerikalı delege tarafından doğrulandı. Çinli yetkililer, ABD’li muhataplarının Çin’in Tayvan’daki bir çatışmada yenilgiye uğraması halinde nükleer silah kullanabileceğine veya kullanımını tehdit edebileceğine dair endişelerini dile getirmelerinin ardından bu güvenceyi verdi.

“Track Two” olarak adlandırılan görüşmeleri düzenleyen ABD’li akademisyen David Santoro, “Çinli yetkililer ABD tarafına, Tayvan konusunda nükleer silah kullanmadan konvansiyonel bir savaşta zafer kazanabileceklerine inandıklarını söylediler” dedi.

Track Two görüşmeleri, genellikle eski yetkililer ve akademisyenler tarafından yürütülür ve temsil ettikleri hükümetlerin resmi tutumlarını doğrudan etkilemezler, ancak bu konular hakkında uzman görüşlerine sahiptirler. Hükümetler arası müzakereler ise “Track One” olarak bilinir.

İki gün süren ve Şanghay’da gerçekleştirilen görüşmelerde, eski yetkililer ve akademisyenlerden oluşan yaklaşık altı kişilik bir heyet Washington’ı temsil etti. Pekin, birkaç eski Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) subayını da içeren akademisyenlerden ve analistlerden oluşan bir delegasyon gönderdi.

Advert

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Track Two görüşmelerinin “faydalı” olabileceğini ve bakanlığın görüşmelerden haberdar olduğunu ancak doğrudan katılmadığını belirtti.

Çin heyeti üyeleri ve Savunma Bakanlığı konuyla ilgili sorulara yanıt vermedi.

İki nükleer gücün gayri resmi görüşmeleri, ABD ve Çin’in ekonomi ve jeopolitik gibi önemli konularda ciddi anlaşmazlıklar yaşaması ve liderlerin birbirlerini kötü niyetle hareket etmekle suçlaması nedeniyle gerçekleşiyor.

İki ülke, Kasım ayında kısa bir süre için nükleer silahlarla ilgili Track One görüşmelerine dönmüştü, ancak görüşmeler o zamandan beri askıya alınmıştı. Bir üst düzey ABD’li yetkili, Çin’in tepkisinin hayal kırıklığı yarattığını açıkça ifade etmişti.

Pentagon, 2021-2023 yılları arasında Çin’in nükleer cephaneliğinin %20 arttığını tahmin ediyor ve Çin’in “Tayvan’da konvansiyonel bir askeri yenilgi yaşaması ve bunun yönetimini tehdit etmesi halinde caydırıcılık sağlamak için nükleer güç kullanmayı da değerlendirebileceğini” belirtti.

Çin, Tayvan’ı kontrolü altına almak için güç kullanma tehdidinde bulundu ve son dört yılda ada ülkesi etrafındaki askeri faaliyetleri artırdı.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.