Google tarafından yürütülen kapsamlı bir araştırma, gençlerin haber kaynakları olarak geleneksel medya yerine sosyal medya platformlarına güvendiğini ortaya koydu. Araştırma, Z kuşağı ve yaşlı nüfusun artan bir şekilde haber almak için TikTok gibi uygulamalara yöneldiğini gösteren önceki çalışmaları desteklemektedir.
Google’ın yan kuruluşu Jigsaw’daki araştırmacılar, Z kuşağının haber tüketim alışkanlıklarını ve haberlerle etkileşimlerini anlamak için kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdiler. Araştırma, Z kuşağının çoğunluğunun gerçek bilgileri nasıl doğrulayacağını ve sahte haberleri nasıl ayırt edeceğini bilmesine rağmen, bu görevi kendilerine almadıklarını ortaya çıkardı. Takip ettikleri sosyal medya kişiliklerinin sahte haberleri tespit edip kendilerine bildireceğine inanıyorlar. Ayrıca reklam veya abonelik istemli açılır pencereleri olan haber sitelerine de güvenmiyorlar.
Uzun Yazılardan Kaçınıyorlar
Genç yetişkinlerin çoğu, diğer kişilerin bir haber makalesinden ne anladıklarını ve nasıl tepki verdiklerini görmek için genellikle sadece başlığı okuyor. Uzun içeriklerle karşılaştıklarında ise yorumları atlama eğilimi gösteriyorlar.
Z kuşağı, bir kaynağın güvenilirliğini değerlendirmek veya haberlerden çıkarımları yapmak yerine, sosyal medya fenomenlerinin bilgileri özetlemesine ve kendilerine sunmasına olanak tanıyor. Jigsaw’un araştırma başkanı Beth Goldberg, “Z kuşağı, güvenini dış kaynaklara yönlendiriyor ve seçtikleri belirli bir sosyal medya fenomeni grubuna son derece sadık kalıyor” ifadelerini kullandı.
Tembel Değiller
Ancak araştırmacılar, Z kuşağının tembel olmadığını, kültürel hassasiyetleri ölçmek ve iptal kültürünün olumsuzluklarından kaçınmak için çeşitli bakış açılarını ve kişisel deneyimleri araştırdıklarını vurguladılar. Goldberg, “Z kuşağı büyürken iptal kültürü daha da dikkat çeken bir olgu haline geldi. Bu kültürü önlemek için nasıl hareket etmeleri gerektiğine dair bilinçli ve dikkatliler” dedi.
Kendi Deneyimlerine Güveniyorlar
Buna rağmen, Z kuşağının bazı konularda bağımsız araştırma yapmayı tercih ettiği zamanlar da vardır. Beslenme ve sağlık tavsiyeleri söz konusu olduğunda, genç yetişkinler, genel verilere veya tek bir kişinin kişisel deneyimine güvenmektense kendi deneyimlerini yaşamayı tercih ediyorlar.