Advert
Advert

Batı Nil virüsü nedir, belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır? Uzmanından dikkat çeken uyarı!

Batı Nil virüsü nedir, belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır? Uzmanından dikkat çeken uyarı!
Advert
Yayınlama: 22.08.2024
1
A+
A-

Batı Nil Virüsü: Nedir, Belirtileri ve Korunma Yöntemleri

Batı Nil Virüsü, sivrisinekler tarafından bulaşan küresel bir halk sağlığı sorunu haline gelen bir enfeksiyondur. Türkiye’de, Batı Nil virüsü vakaları Marmara Bölgesi’nde bildirilmeye başlandı ve vatandaşların "Batı Nil virüsü nedir, belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır?" gibi sorulara yanıt aramalarına neden oldu.

Batı Nil Virüsü Nedir?

Batı Nil Virüsü, arbovirüs grubuna ait virüslerin neden olduğu ve sivrisinek ısırmasıyla bulaşan bir hastalıktır. İlk olarak Uganda’da tanımlanan virüs, dünya çapında yayılmıştır. Enfekte kuşları ısıran sivrisinekler, virüsü insanlara ve hayvanlara bulaştırabilir.

Batı Nil Virüsü Nasıl Bulaşır?

Advert

Batı Nil Virüsü genellikle enfekte sivrisinek ısırmasıyla bulaşır. Sivrisinekler virüsü kuşlardan alırlar ve insanlara ve diğer hayvanlara aktarırlar. Bulaşma genellikle Haziran-Eylül döneminde gerçekleşir.

Çok nadir durumlarda aşağıdaki yollarla da bulaşma olabilir:

  • Gebelik, doğum veya emzirme esnasında anneden bebeğe
  • Kan verilmesi
  • Organ nakli
  • Laboratuvar maruziyeti

Belirtiler

Batı Nil Virüsü’nün kuluçka süresi genellikle 2-14 gündür. Enfekte olan kişilerin çoğu (%70-80) belirti göstermez.

Bazı hastalarda ateşe eşlik eden ishal, kusma, eklem ve baş ağrıları, vücut ağrıları veya cilt döküntüleri görülebilir. Virüsü kapan yaklaşık her 5 kişiden 1’inde bu belirtiler ortaya çıkar. Genellikle, bu hastalar tamamen iyileşir ancak yorgunluk ve halsizlik haftalarca veya aylarca sürebilir.

Nadir durumlarda virüs, ensefalit (beyin iltihabı) veya menenjit (beyin ve omurilik zarı iltihabı) gibi ciddi nörolojik rahatsızlıklara neden olabilir. Enfekte kişilerin %1’inden azında bu nörolojik belirtiler görülür. Bu belirtiler arasında baş ağrısı, yüksek ateş, ense sertliği, bilinç bulanıklığı, koma, titremeler, nöbetler veya felç bulunur. Bu ciddi hastalıkların iyileşmesi haftalar veya aylar sürebilir ve bazı nörolojik hasarlar kalıcı olabilir. Nörolojik komplikasyon yaşayan hastaların %10’u hayatını kaybeder.

Kanser, diyabet, yüksek tansiyon ve böbrek hastalıkları gibi sağlık sorunları olan kişiler, ciddi hastalık riski açısından daha yüksektir.

Korunma Yöntemleri

Batı Nil Virüsü’nden korunmanın en etkili yolu sivrisinek ısırmalarını önlemektir:

  • Açık havada böcek kovucular kullanın.
  • Akşamları uzun kollu giysiler ve pantolonlar giyin.
  • Kapı ve pencerelere sineklik takın.
  • Sivrisineklerin üremesini azaltmak için durgun su birikintilerini boşaltın.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.