Erol Haydaroğlu, 1948 yılında Çankırı’da doğdu. Çocukluğundan beri hayal ettiği askerlik mesleğini seçti. Kuleli Askeri Lisesi ve Harp Okulu’ndan mezun olarak 1969’da Tankçı Teğmen rütbesiyle mezun oldu. İlk görev yeri Ankara Etimesgut Zırhlı Birlikler Tümen Komutanlığı oldu. 1974 yılının 18 Temmuz günü, Gaziantep Islahiye’deki 39. Zırhlı Tümen’e geçici görevle atandığını ve 24 saat içinde yeni birliğinde bulunması gerektiğini bildiren bir zarf aldı.
Haydaroğlu, “O sırada Rumlar Kıbrıs’ta darbe yapmıştı ve biz de Mersin’den adaya gönderileceğimizi anladık” sözleriyle o dönem için yaşadıklarını anlattı. “Devletimiz Kıbrıs Türkü’nün özgürlüğü için bizi seçmişti” diyen Haydaroğlu, Mersin’den 107 nolu çıkarma gemisine bindiklerini ve ertesi sabah M-47 modelleri tanklarıyla Girne Lapta’daki Yavuz çıkarma plajından adaya ayak bastıklarını ifade etti.
Adada Rumların saldırısına uğradıklarını belirten Haydaroğlu, “İlk ateş Girne’deki villalarda mevzilenen Rumlardan geldi. Ardından Beşparmak dağlarından top ve havan atışları başladı. Biz de tank atışı ile Rum mevzilerini imha ettik. Önce Girne içlerine, sonra da Lefkoşa’ya doğru ilerledik” dedi. Ancak Boğaz bölgesinde topçu ateşiyle karşılaştıklarına değinen Haydaroğlu, “Bölük komutanımız Yüzbaşı Ramiz Turan bu sırada şehit oldu. Albay İbrahim Karaoğlanoğlu ve KKTC’deki Ercan havaalanına adını veren Pilot Binbaşı Fehmi Ercan’ı da o gün kaybettik” sözleriyle o zor günleri hatırladı.
Üç gün sonra duruma tamamen hakim olduklarını ifade eden Haydaroğlu, “Harekat sürerken hep açık alandaydık ve geceleri tankın altında yatıyorduk” dedi. 1975 yılı ortalarına kadar adada kaldığını ve değişim emri gelince yurda döndüğünü anlatan Haydaroğlu, daha sonra Aşkale’ye tayin edildiğini belirtti. Kıbrıs harekatında tanktan yapılan atışların kulağında işitme bozukluğu yarattığını söyleyen Haydaroğlu, “Yüzbaşı rütbesinden malulen emekli oldum” diye konuştu.
Askerlikten emekli olduktan sonra öğrenci affından yararlanan Haydaroğlu, Eczacılık Fakültesi’ne girerek 70 yaşında mezun oldu. Şimdi “Gazi Erol” Eczanesi’nde eczacılık mesleğini sürdürüyor. Haydaroğlu, eğitim sürecini şöyle anlattı: “1974 yılında Kıbrıs’a giderken geceleri okuduğum Eczacılık Fakültesi’ni ilk sınıftan bırakmak zorunda kalmıştım. 2011 yılında üniversite affı çıktı. 37 yıl sonra okuluma geri döndüm. Askerken, emekli olunca Eczane açma hayalim vardı. Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’ne girdim. Öğrenciler, öğretim üyeleri ve tüm personel arasında en yaşlısı bendim. Herkes bana ‘Baba’ diyordu. Anne ve babalar da yurtta kalan çocuklarını bana emanet etti. 70 yaşında mezun oldum ve Ankara’nın Sincan semtinde Eczane açıp hayalimi gerçekleştirdim. Şimdi emekli asker, Kıbrıs gazisi ve eczacı gazi Erol’um…”