Boston’daki Brigham and Women’s Hastanesi’nden nöropsikolog Catherine Munro, "Bulgularımız, depresif semptomların klinik öncesi Alzheimer hastalığının erken bir özelliği olabileceğine dair ek destek sağlıyor" dedi.
Nöroloji uzmanı Dr. Marc Gordon, depresif semptomların Alzheimer’a neden olmadığını, ancak hastalığın beynin duygusal kontrolle ilgili bölgelerini etkilemesinin depresyona yol açtığını açıkladı.
Munro ve meslektaşları, Harvard Yaşlanan Beyin Çalışması’ndan 154 kişide depresif semptomları incelediler. Katılımcılar başlangıçta sağlıklıydı ve 9 yıl boyunca düzenli PET taramaları yapıldı. Taramada Alzheimer’ın bir belirtisi olan amiloid plaklar araştırıldı.
Munro’nun ekibi, çalışmanın başında depresif semptomları olan veya olmayan kişilerde artan semptomların duygusal kontrolle ilgili beyin bölgelerinde daha fazla amiloid birikimiyle ilişkili olduğunu buldu. Bu bağlantı, hafıza veya düşünme sorunları olsun ya da olmasın görüldü.
Uzmanlar, insanların Alzheimer ile ilgili zihinsel zorluklar nedeniyle depresyona girmeyebileceğini, ancak depresyonlarının hastalıkla bağlantılı amiloid birikimiyle ilişkili olabileceğini belirtti.
Munro’nun ekibi, bu bulguların risk altındaki kişilerde depresyonun Alzheimer’ın olası bir erken işareti olabileceğini düşündürdüğünü belirtti. Depresif belirtilerin bir gün hastalığın teşhisini kolaylaştırabileceğini öne sürdüler.
Bulgularında, "Alzheimer taraması yapılan yaşlı yetişkinlerde bilişsel değişikliklere ek olarak ortaya çıkan veya artan duygusal semptomların izlenmesi gerektiğini" vurguladılar.