Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Orhan Günaydın, 11 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanan Maden Kanunu’nun 8 maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruda bulundu.
Günaydın, düzenlemenin madencilik sektöründe iş sağlığı ve çevre koruma alanlarında geriye gidişe neden olduğunu savundu. Kum, çakıl, mermer, yakut ve beril gibi madenlerin çıkarılması için gereken Uygunluk Raporu (UMREK) Kodu zorunluluğunun kaldırılmasının, maden kazalarına davetiye çıkartacağını belirtti.
Ayrıca, yenilenebilir enerji santrallerinin kurulması için imar planı zorunluluğunun ortadan kaldırılmasının, çevre kirliliğine yol açacağını vurguladı. Yenilenebilir enerji alanındaki yarışmaların usul ve esaslarının yalnızca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından belirlenmesinin, kamu yararı ve çevresel değerler açısından tehlikeli olduğunu ifade etti.
Günaydın, nükleer maddelerin taşınmasına ilişkin sigorta yaptırma yükümlülüğünün taşıyana devredilmesinin, kaza durumunda zarar görenlerin haklarını koruyamayacağını belirtti. Türkiye’yi nükleer çöp haline getirme amacı taşıyan bu düzenlemeyi kınadı.
CHP’nin AYM’ye başvurmasının, kamunun yararını korumak ve yurttaşların haklarını savunmak amacıyla yapıldığını vurguladı. AKP’nin kamu yararıyla bağdaşmayan yasalar çıkartmaya devam etmesi durumunda, AYM’ye başvuruların süreceğini belirtti.
CHP’li Günaydın, Maden Kanunu’ndaki sorunlu maddeleri sıraladı:
CHP, Maden Kanunu’nun iptal edilmesini veya yürürlüğünün durdurulmasını talep etti: