Advert
Advert

Düşündüğünüz kadar güvenli değil! Hamilelik oranı şaşırttı

Düşündüğünüz kadar güvenli değil! Hamilelik oranı şaşırttı
Advert
Yayınlama: 05.09.2024
0
A+
A-

Kalıcı Doğum Kontrol Yöntemlerinin Etkinliği

Kaliforniya Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, tüp ligasyonu (fallop tüplerinin bağlanması) olarak bilinen kalıcı doğum kontrolünün %5 üzerinde istenmeyen hamileliklere yol açabileceğini ortaya koydu. Buna karşın, rahim içi cihazlar (RİA’lar) ve doğum kontrol implantları %99’dan fazla etkili olduğu biliniyor.

Araştırmacılar, tüm tüp ligasyonu yöntemlerinin gerçek dünyadaki etkinliğini doğru bir şekilde değerlendirmenin önemini vurguluyor. Bu prosedürler, döllenmiş yumurta dışarıda yerleşip gelişmeye başladığında ve annenin sağlığı için riskli olabilen dış gebelik riskini artırabilir. Bunlar nihayetinde sağlıklı bir şekilde doğamaz.

"Tüp ligasyonu hamileliği önlemenin en güçlü yöntemi olarak kabul edilemez," diyor Kaliforniya Üniversitesi San Francisco’dan Eleanor Schwarz. "Doğum kontrol implantları veya RİA kullananlar, tüplerini bağlayanlara göre hamile kalma olasılığı daha düşüktür."

Yaygın Bir Doğum Kontrol Yöntemi

Advert

Tüp ligasyonu, ABD’de en yaygın kalıcı doğum kontrol yöntemlerinden biridir. 30’lu yaşlardaki kadınların %20’sinden fazlası ve 40’lı yaşlardaki kadınların yaklaşık %40’ı bu işlemi yaptırıyor.

Hastalara genellikle ek doğum kontrolü kullanmalarına gerek kalmayacağı söylenir. Ancak 2019’da fallop tüpleri çıkarılan bir kadın hamile kaldı. Kadın, operasyonun "elde edilebilecek en yakına %100" tanıtılan bir yöntem olduğunu belirtti.

Ne yazık ki, yapılan işleme bağlı olarak tüp ligasyonu bir kadının doğurganlığını kalıcı olarak bitirmeyebilir.

ACOG Verileri

Amerikan Obstetrisyen ve Jinekologlar Koleji’ne (ACOG) göre, kadın sterilizasyonundan sonraki hamilelik oranı beş yıl içinde yaklaşık %1’dir. Ancak bu rakam 1978-1986 yılları arasında yapılan bir çalışmaya dayanıyor.

Yeni veriler, 2013-2015 yılları arasında tüplerini bağlatmış olan 15-44 yaşları arasındaki 4.000’den fazla Amerikalı kadından toplandı.

Schwarz ve ekibi, bu grubun neredeyse %3’ünün işleme aldıktan sonra bir yıl içinde hamile kaldığını buldu. Tüp ligasyonu sonrası 10 yıllık hamilelik oranı %8,4 oldu.

Bu bulgular, Kaliforniya eyaletinden yapılan son bir analizle de uyuşuyor. Analiz, tüp ligasyonu işlemi gören hastaların %2’den fazlasının bir yıl içinde ve %6’dan fazlasının beş yıl içinde hamile kaldığını ortaya koydu.

Yeni Prosedürün Verileri Yetersiz

Schwarz ve meslektaşları, fallop tüplerine bir spiral yerleştirilerek bir yumurta ve spermin buluşmasını engelleyen histeroskopik sterilizasyonun tanıtıldığını ve ardından tüplerin tamamen çıkarıldığı salpenjektominin arttığını açıklıyor.

Son yıllarda, fallop tüplerine cihaz yerleştirmenin güvenliği sorgulandı ve 4.000’den fazla hamileliğe yol açan en popüler cihaz 2020’de piyasadan çekildi.

Günümüzde, her iki tüpün de çıkarılması (bilateral salpenjektomi) genellikle en etkili tüp ligasyonu yöntemi olarak kabul edilir, ancak bu yeni prosedürün başarısızlık oranı bilinmemektedir.

Dış Gebelik Riski

Bir yumurtanın yumurtalık ve rahim arasındaki boşluktan geçmesi nadirdir. Ancak tüpün bir kalıntısı yerinde bırakıldığında, vaka çalışmalarına göre bu durum istenmeyen hamilelik riskini artırabilir.

Schwarz, "İnsanlar hangi doğum kontrol yönteminin kendileri için en iyi olduğunu seçerken güvenlik, kullanım kolaylığı ve yöntemi ne kadar hızlı kullanmaya başlayabilecekleri gibi birçok farklı şeyi dikkate alır," diyor. "Kalıcı bir yöntem seçmiş olanlar için hamile kalmak çok üzücü olabilir. Ne yazık ki bu, oldukça yaygın bir deneyimdir."

Araştırmacılar, "Bulgularımız, kalıcı doğum kontrolü prosedürlerinin etkinliğinin sürekli olarak izlenmesi gerektiğini vurgulamaktadır." sonucuna varıyorlar.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.