Türkiye Eczacıları Birliği (TEB) ve 56 bölgenin eczacı odası başkanı, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) önünde bir araya gelerek, eczacılık fakültesi sayılarının azaltılmasını talep etti.
TEB Başkanı Arman Üney, “Mesleğimizin sürdürülebilirliği, nitelikli hizmetlerin devamlılığı ve genç meslektaşlarımızın karşılaştığı işsizlik sorununun önlenmesi için yeni bir eczacılık fakültesinin açılmasını istemiyoruz. Taleplerimizi dikkate alın, daha fazla işsiz eczacı ordusu yaratmayın” açıklamasında bulundu.
Eczacılık Fakültesi Sayısı 62’ye Ulaştı
Üney, kalifiye sağlık çalışanlarının yetiştirilmesi için yeni fakülteler yerine mevcut kurumların akademik kadrolarının ve altyapısının iyileştirilmesinin gerekliliğine vurgu yaparak şunları dile getirdi:
“Mevcut 62 eczacılık fakültesinden yalnızca 14’ü tam akredite eğitim verebilmektedir. 4.500 öğrenci kapasiteli olan bu fakülteler, hem mesleki hem de istihdam açısından tehlike arz etmektedir.
Sağlık Bakanlığı’nın 2016’da yayınladığı Sağlık İşgücü Raporu, 2023’te eczacı istihdamında %30 fazla olacağını öngörmüştü. Ancak o dönemde 29 olan fakülte sayısı bugün 62’ye yükselmiştir ve durum daha da kötüleşmiştir.
Nitelikli eczacılık eğitimi ve mesleki sürdürülebilirlik için yeni bir fakülteye ihtiyaç yoktur. Eczacılık fakültelerine giriş için başarı sıralamasının 50.000 olması gerekmektedir. Mevcut fakültelerin kontenjanları acilen azaltılmalı ve akredite olmayan fakültelere öğrenci kaydı yapılmamalıdır.”
YÖK’ün Kararı Sevindirici
Üney, YÖK’ün bugün eczacılık fakültesi dahil olmak üzere bazı fakültelerde kontenjanları azaltma kararıyla ilgili olarak şunları söyledi:
“Kararın sevindirici olduğunu söyleyebiliriz. Ancak kararı ayrıntılı olarak incelememiz gerekiyor. Geçtiğimiz yıl da benzer bir açıklama yapılmıştı, ancak sadece iki devlet üniversitesinin kontenjanı azaltılmıştı. Aynı zamanda dokuz vakıf üniversitesinin kontenjanı artırılmıştı. Bu nedenle kararın etkisini görmek için bekleyip gözlemlememiz gerekiyor.
Eğer gerçekten anlamlı bir azaltma yapıldıysa, olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz ve bu tür önlemlerin devam etmesi gerektiğine inanıyoruz. Ancak yalnızca göstermelik bir düzenlemenin ülkeye hiçbir faydası olmayacağını da vurgulamak isterim.”