Zorlu koşullar altında toplanan fındık, eskiden çocukların düğün masraflarını karşılayan bir hasatla anılıyordu. Ancak bugün, üreticiler “Maliyetlerini karşılasın yeter” yorumlarıyla fındık üretiyor. Üretim, sahil kesimlerinde ağustos ayının başında başlayıp eylüle kadar devam ediyor.
Giresun’da bahçesindeki ürünleri erken toplamaya başlayan Yusuf Sakallı, fındık alım fiyatının ürünlerin toplanmasından önce açıklanması gerektiğini belirtiyor. Artan maliyetlere dikkat çeken Sakallı, fiyatın en az 200 TL olması gerektiğini söylüyor. “Fındık fiyatlarını bu sene en aşağı 200 TL olarak bekliyoruz. Gün geçtikçe daha çok emek harcıyoruz ama fındıktan kazancımız daha az oluyor. Devletimizden, fındık toplamaya başlamadan fındık fiyatını bildirmesini istiyoruz. Temmuzun 15’i ile Ağustos’un başı arası.”
Bir başka üretici, maliyetlerin ağır olduğundan bahsediyor. “Bir ton fındık topluyorsan onun 750 kilosunu maliyete harcıyorsun. Eline 250 kilo fındık kalıyor, onunla da bu dönemde neyini karşılayasın? Maliyet açıklanırsa insanlar ona göre harcamalarını yapar.”
Fındık fiyatının açıklanmaması konusunda ise Mustafa Öztürk, “Fındık gücü kayboluyor. Fındık herkes kendi penceresinden doğru biliyor. Fındık fiyatıyla ilgili karar verilecekse yetkililer gelsinler fındık üreticilerinin nasıl yamaçlarda zor koşullarda çalıştıklarını görsünler, sonra fiyat açıklasınlar. 180 TL bu seneyi kurtarır ama üreticinin geleceğini kurtarmaz.”
Üreticiler, çay üreticileri gibi Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alımlarda hızlı olmasını ve kotanın uygulanmamasını talep ediyor. Ürün bedellerinin en fazla bir hafta içinde hesaplara aktarılması da talepler arasında.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 2 Ağustos Cuma günü Giresun’da bir miting düzenleyecek ve partisinin fındık alım fiyat önerisini açıklaması bekleniyor.