<title>Vitamin Takviyeleri Uzun Ömür İçin Faydalı Değil</title>
Yaklaşık 400.000 sağlıklı yetişkinin katıldığı geniş çaplı bir araştırma, düzenli olarak takviye almanın uzun ömür üzerinde hiçbir olumlu etkisi olmadığını ortaya koydu. Aslında, araştırma günde multivitamin kullanımını daha yüksek bir ölüm riskiyle ilişkilendirdi.
Dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca insan, sağlıklarını iyileştirme umuduyla milyarlarca dolarlık vitamin endüstrisinin ürünlerini kullanıyor. ABD’deki Ulusal Kanser Enstitüsü’ndeki bilim insanları, kanser veya başka kronik hastalıkları olmayan ve ortalama yaşı 61 olan katılımcıları 20 yıldan uzun süre boyunca izledi.
Katılımcıların 1993’ten 2001’e ve 1998’den 2004’e kadar olan multivitamin kullanımları, takip süresi 27 yıla varan bir süre boyunca incelendi. Bu süre zarfında yaklaşık 164.762 kişi öldü ve bu ölümlerin 49.836’sı kansere, 35.060’ı kalp hastalıklarına ve 9.275’i serebrovasküler hastalıklara atfedildi.
Araştırmacılar, eğitim düzeyi, sigara içme durumu, vücut kitle indeksi, medeni durum, alkol ve kahve tüketimi gibi diğer faktörleri de hesaba kattılar. Elde edilen sonuçlar, multivitamin kullananların bireysel takviyeleri alma olasılıklarının daha yüksek, vücut kitle indekslerinin daha düşük ve genel beslenme kalitelerinin daha iyi olduğunu gösterdi.
Bununla birlikte, araştırma günde multivitamin alan kişilerde uzun ömür açısından herhangi bir fayda tespit etmedi. Aksine, bu kişilerde ölüm riskinin %4 arttığı bulundu.
Ancak araştırmanın sonuçları, takviye almanın mutlaka zaman kaybı olduğu anlamına gelmiyor. Bu yılın başlarında Harvard Üniversitesi tarafından yayınlanan başka bir araştırma, takviyelerin yaşla birlikte ortaya çıkan bilişsel gerilemeyi yavaşlatmaya yardımcı olabileceğini buldu.
Diğer çalışmalar, plasebo etkisi yoluyla bile olsa, insanların takviye aldıklarında kendilerini daha sağlıklı hissetmelerine yardımcı olabileceğini gösteriyor.