Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Yönetim Kurulu Başkanı Talha Özger, sektörün karşı karşıya kaldığı zorlukları ve hükümetten taleplerini dile getirdi.
Özger, sabit döviz kurunun neden olduğu maliyet artışlarının, üretici ihracatçıları zor durumda bıraktığını belirtti. Buna ek olarak, ham madde ve navlun fiyatlarındaki artışların da sektöre olumsuz yansıdığını vurguladı. Özger, yaşanan yüksek maliyetlerin fiyatlara yansıtıldığını, ancak ihracat pazarlarında bu artışların daha düşük seviyelerde olması nedeniyle rekabet gücünün azaldığını ifade etti.
EVSİD Yönetim Kurulu Başkanı, mevcut pazarları kaybetmemek ve yeni pazarlarda yer edinmek için hükümetten destek beklediklerini bildirdi. Özger, ihracatçıların özel kur ve çalışan maliyetlerinde üretici üzerindeki yükün hafifletilmesini talep etti.
2023 yılının sektör için zorlu geçtiğini ve yılın yüzde 4,7’lik düşüşle kapatıldığını belirten Özger, bu düşüşün en önemli nedenlerinin Çin’in pazara yeniden giriş yapması, TL’nin göreceli olarak değerli olması ve maliyetlerin döviz bazında yükselmesi nedeniyle rekabet gücünün azalması olduğunu belirtti.
Maraş ve çevresinde yaşanan deprem felaketinin özellikle metalden mamul pişirme grubu üreticilerini etkilediğini söyleyen Özger, birçok işletmenin üretimine ara verdiğini ve hala tam kapasiteye dönemeyen firmaların bulunduğunu ifade etti. 2024 yılının kalan aylarında ihracatta zor günlerin yaşanacağını öngören Özger, yılın ikinci yarısında ihracatın artması ve 3,5 milyar dolar seviyelerine gelmesi hedeflendiğini belirtti.
Sektörün en büyük sorununun markalaşamamak olduğunu vurgulayan Özger, ihracatta başı çeken ilk 10 ülkenin birim ihracat değerine sahip olduğunu söyledi. Özger, sektörün düşük katma değerli ürünleri düşük kar marjları ile ihraç ettiğini ve teknoloji, tasarım ve marka ile ürün değerinin artırılması gerektiğini vurguladı.
Özger, "Bizim için birim ihracat değeri çok önemli. Hedefimiz, 2024 yılının kalan aylarında ihracat birim fiyatlarında 4,4 dolar seviyesini korumak, değerde ise ihracatın artarak yeniden 3,5 milyar dolar seviyelerine gelmesini sağlamak. Ama en önemlisi, küresel ölçekte ihracat sıralamasındaki beşinciliğimizi korumak" ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz yılı 3,2 milyar dolarlık ihracatla tamamlayan sektör, 2024’ün ilk 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,9’luk düşüşle 1,29 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Alt ürün gruplarında en iyi performansı elektrikli ürün grubu yüzde 2,4’lük artışla gösterirken, metal ürün grubu yüzde 5,6, plastik ürün grubu yüzde 3,5, seramik ürün grubu yüzde 20,2 ve cam ürün grubunda da yüzde 10’luk düşüşler yaşandı.
Global ölçekte ihracatta beşinci sırada olan Türk ev ve mutfak eşyaları sektörü, ihracatta yaşanan düşüşleri telafi etmek için bu yıl yedincisi düzenlenen Invitation Only etkinliğine buluştu.
Türk ev ve mutfak eşyaları sektörü, 2023 yılında ihracatta; Çin, Almanya, İtalya ve Hollanda’nın ardından 3,5 milyar dolarlık ihracatla globalde beşinci sırada yer alıyor.