Armatür, valf, vana musluk ve sıhhi tesisat ekipmanları sektörü, haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre %16,9’luk bir düşüşle 280,6 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Bu düşüşle birlikte yılın ilk 6 ayındaki ihracat da %2,9 oranında azalarak 1,96 milyar dolara geriledi.
ARMATÜR Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan, sektörün ihracat performansını değerlendirirken, acil önlemler alınmazsa ihracatta rekor düşüşlerin yaşanabileceği uyarısında bulundu. Turhan, “İhracatçı firmalarımız için mevcut koşullar artık dayanılmaz hale geldi. Rekabetçi avantajlarımızı kaybettik ve kârlılık oranlarımız ciddi şekilde düştü” dedi.
Turhan, küresel rekabette ayakta kalmak ve uluslararası pazarlara entegre olmak için sektörün otomasyon, Ar-Ge ve yerel yan sanayi gibi alanlarda yatırıma ihtiyacı olduğunu vurguladı. Ancak mevcut yüksek kredi faiz oranlarının bu yatırımların önünde engel oluşturduğunu belirtti. Turhan, “Rekabeti yeniden kazanabilmek için üreticilerin yüklerinin hafifletilmesi ve finansman desteği sağlanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Armatür sektörü, haziran ayında en çok 32,9 milyon dolarlık ihracatı Almanya’ya gerçekleştirdi. Rusya 15,4 milyon dolarla ikinci, Irak ise 13,6 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı. Ürdün pazarına yapılan ihracat, geçtiğimiz yılın haziran ayına kıyasla %87 artış kaydederek 5,3 milyon dolara ulaştı.
Dernek açıklamasında, sektörün KDV destekleri ve kamu alımlarında yerlileşme eğilimlerinin avantajlı olabileceği belirtildi. Yerli ham madde üretimi, satış artışı, finansman desteği ve teknoloji alanlarında gelişmelerin büyümeyi destekleyeceği düşünülüyor.
Turhan, ihracatçı firmaların mevcut koşullarda daha fazla dayanamayacağını ifade ederek, “Türkiye’nin en önemli avantajları arasında yer alan rekabet gücümüzü yitirdik. İhracatçıları destekleyecek ve teşvik edecek önlemler alınması gerekiyor” dedi. Sabit döviz politikasının ihracatçıları zor durumda bıraktığını belirten Turhan, enerji zamlarının da rekabet şanslarını azalttığını vurguladı.