Advert
Advert

İmalat sanayisinde haziranda daralma hızlandı

İmalat sanayisinde haziranda daralma hızlandı
Advert
Yayınlama: 01.07.2024
2
A+
A-

İmalat Sektöründe Durgunluk Süregeliyor

İmalat sanayinin satın alma yöneticileri (PMI) endeksi, haziran ayında 47,9’a gerileyerek sektördeki daralmanın hızlandığını gösterdi. Zayıf talep koşulları nedeniyle üretim ve yeni siparişler yavaşladı ve istihdam 20 ayın en büyük düşüşünü yaşadı. Bununla birlikte, fiyat enflasyonundaki düşüş sürdü ve satış fiyatlarında dört buçuk yılın en düşük artışı gerçekleşti.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) için S&P Global tarafından derlenen imalat PMI, üst üste üçüncü ayda da 50’nin altında kalarak eşik değerinin altına geriledi. İmalat sektöründe faaliyet koşullarında ılımlı bir daralma gözlemlenirken, endeks aralık ayından bu yana en düşük seviyesine ulaştı.

Sektör için zayıf talep koşulları ikinci çeyreğin sonunda önemli bir etken olmaya devam etti ve hem yeni siparişlerde hem de üretimde yavaşlamanın ivme kazanmasına yol açtı. Üretim, üst üste üçüncü ayda da düşüş gösterdi ve bir önceki aya göre hafif bir iyileşme yaşandı. Üretim alt endeksi 47,2’den haziranda 47,4’e yükseldi.

Hem iç hem de dış pazarlardaki zayıflık nedeniyle yeni siparişlerde daralma mayısa oranla arttı. Öte yandan, toplam siparişlerde yurtdışından gelen siparişlere kıyasla daha belirgin bir düşüş kaydedildi. Yeni siparişler alt endeksi haziranda 47’den 45,5’e, yeni ihracat siparişleri alt endeksi ise 49,2’den 49’a geriledi.

İş yükündeki azalma, imalatçıları haziranda istihdamı ve satın almaları daha önemli ölçüde azaltmaya yöneltti. İstihdam alt endeksi, haziranda 48,9’dan 48,5’e düşerek ekim 2022’den bu yana en düşük seviyesine ulaştı.

Advert

Girdi fiyatları enflasyonu, haziranda üst üste beşinci ayda da yavaşlayarak Mayıs 2023’ten bu yana en düşük değerini aldı. Şirketler, ham madde ve deniz nakliyesi maliyetlerindeki artışlara ve Türk lirasının değer kaybetmesine dikkat çekti.

PMI verilerini yorumlayan S&P Global Ekonomi Direktörü Andrew Harker, "Süren zayıf talep, imalat sektöründeki istihdam piyasasında daha belirgin bir etki yaratmaya başladı. Türk şirketleri, ayrılan personeli doldurmaya isteksiz davrandı ve bunun sonucunda istihdam ekim 2022’den bu yana en büyük düşüşü yaşadı." dedi.

Harker ayrıca, "Maliyet enflasyonundaki düşüşten yararlanan şirketler, haziran ayında satış fiyatlarını ılımlı bir şekilde artırabildiler. Bu durumun önümüzdeki aylarda talebe destek olmasını umuyoruz." ifadelerini kullandı.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.