Advert
Advert

İş bırakma eylemleri Almanya'ya pahalıya patladı

İş bırakma eylemleri Almanya'ya pahalıya patladı
Advert
Yayınlama: 20.06.2024
4
A+
A-

Almanya’da Endüstriyel İşlemlerde Rekor Artış

2022 yılında Almanya’da grevler ve iş bırakma eylemleri nedeniyle kaydedilen iş günü kaybı 674 bine yükseldi. Bu rakam, geçen yıl gerçekleşen 1 milyonluk grevler sonucunda 1,5 milyon iş günü kaybına yükseldiği düşünülürse dikkate değer bir artış olarak öne çıkıyor.

En son 2015 yılında rekor bir grev dalgası yaşanmış ve bu dönemde iş gücü kayıpları görülmemiş boyutlara ulaşmıştı. Geçtiğimiz yıl, 312 endüstriyel anlaşmazlık yaşanırken, 10 binden fazla iş bırakma eylemi gerçekleşti. Bu rakam, 2006’dan bu yana kaydedilen en yüksek endüstriyel anlaşmazlık sayısı olarak kayıtlara geçti.

Anlaşmazlıkların temel nedenleri arasında yüksek enflasyon ve bunun satın alma gücü üzerindeki olumsuz etkileri yer alıyor. Aynı zamanda, 2024 yılının da "yoğun endüstriyel eylemlerin yaşanacağı bir yıl" olması bekleniyor.

2024 yılının başında Alman Demir Yolları’nda (Deutsche Bahn) tren makinistlerinin başlattığı grevler, çiftçilerin protestoları ve Lufthansa yer personeli ile havalimanları güvenlik personellerinin grevleri, Almanya’da kalıcı bir grev halinin hakim olduğu izlenimini yarattı.

Uluslararası Karşılaştırmalarda Almanya

Advert

Bununla birlikte, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’na (ITUC) göre, 2013-2022 yılları arasındaki uluslararası karşılaştırmalarda Almanya, endüstriyel eylem nedeniyle iş günü kaybı açısından alt orta sıralarda yer alıyor. Bu dönemde ortalama 103 günle Belçika, en yüksek iş günü kaybının yaşandığı ülke oldu. Belçika’yı, 92 ve 90 gün ile sırasıyla Fransa ve Finlandiya takip etti. Almanya’da ise bu rakam 18 gün olarak kaydedildi.

ITUC, Almanya’da geçen yıl "olağanüstü yüksek enflasyon ve bunun sonucunda ortaya çıkan reel ücret kayıplarının" endüstriyel anlaşmazlıkları artırdığını tespit etti. Aynı zamanda, ülkede demografik gelişmelerin birçok alanda çalışanların pazarlık gücünü artırdığı değerlendirmesi yapıldı.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.