Advert
Advert

İzmir’de iki gence ölüm getiren özelleştirme

İzmir’de iki gence ölüm getiren özelleştirme
Advert
Yayınlama: 16.07.2024
2
A+
A-

İzmir Elektrik Akımına Kapılma Olayına İlişkin Gelişmeler

İzmir’de elektrik akımına kapılan iki kişinin ölümüne ilişkin soruşturmada gözaltı sayısı 34’e ulaştı.

Bilirkişi Raporu

Faciaya ilişkin bilirkişi ön raporunda, besleme devresine ait kablonun yağmur tahliye mazgalı altına sıkışarak yalıtımının bozulduğu ve ölümlere bu bölümdeki faz toprak arızasının yol açtığı belirtildi.

Suçlamalar ve Karşı Suçlamalar

Advert

Elektrik dağıtım şirketi GDZ Elektrik, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU’yu suçlarken, belediye de tam tersi yönde şirketin sorumluluğunu öne sürdü.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, kabloların üzerinde onarım yapıldığını ve GDZ Elektrik A.Ş.’ye ait elektrik hatlarının yapım tekniğine aykırı olarak yerden 23 santimetre aşağıda döşendiğini ifade etti.

Temel Sorun: Özelleştirme

Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Mahir Ulutaş, dağıtım şebekelerinin yetersiz denetlenmesinin bu tür facialara yol açtığını vurguladı. Teknik bilgi eksikliği, test ve ölçümlerin yapılmaması ve sorumsuzluğun bir felakete yol açtığını belirtti.

Ulutaş, “Özelleştirmeyle kurumsal hafıza yok edildi” dedi. Mühendislerin asgari ücret seviyesinde maaş aldığını ve taşeronlaşmanın yaygın olduğunu vurgulayarak bunun sonuçlarına her yerde tanık olunduğunu ifade etti.

Ulutaş, çözümün kamulaştırmada yattığını, ancak bunun dikkatli ve doğru bir şekilde yapılması gerektiğini vurguladı.

Uzmanların Görüşleri

Uzmanlar elektrik dağıtım şirketlerine ve özelleştirmeye dikkat çekti. GDZ Elektrik, İzmir ve Manisa’da 2013’ten beri faaliyet gösteriyor.

Özelleştirme Süreci

Türkiye’de 21 elektrik dağıtım bölgesi bulunuyor. Bu bölgelerde faaliyet gösteren şirketler arasında Cengiz, Kolin, Limak ve EnerjiSa yer alıyor.

Özelleştirme süreci 2014’te tamamlandı ve TEDAŞ yalnızca denetim görevi üstlendi.

GDZ Elektrik’in Yönetimi

GDZ Elektrik, Yatağan ve Çatalağzı termik santrallerinin de işletmesini yürütüyor.

Özellikle Yatağan santrali lisansız faaliyet göstermesi, kapatılma kararı, ÇED muafiyeti ve geçici işletme izni gibi konularla gündeme geldi.

Yönetiminde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak döneminde ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne getirilen Yaşar Elmas Bostancı görev yapıyor. Bostancı aynı zamanda AKP’li eski bakanlar Selma Aliye Kavaf ve Sema Ramazanoğlu’nun kardeşidir.

Cezaların Yokluğu, Desteklerin Varlığı

Özelleştirme, elektrik faturalarına da yansıyor. Dağıtım şirketlerine aktarılan dağıtım bedeline yakın zamanda %58,9 oranında zam yapıldı. Faturanın %65,9’unu ise dağıtım bedeli oluşturuyor.

Büyük teşviklere rağmen dağıtım şirketleri TEİAŞ’a olan borçlarını bile ödemiyor.

Dicle EDAŞ’ın soruşturması devam ederken, Cengiz ve Kolin ortaklığı ile yönetilen şirket, Isparta’da yaşanan elektrik kesintisinden dolayı sadece 18 milyon TL ceza aldı.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.