Tokyo Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, insansı makineleri daha gerçekçi hale getirme potansiyeline sahip bir laboratuvar ortamında deri yetiştirdi.
Profesör Shoji Takeuchi liderliğindeki ekip, "Bu canlı deri; sağlık ve hizmet sektörleri gibi insanlarla yakın etkileşim gerektiren ve insan benzeri işlevselliklere ihtiyaç duyan robotlar için özellikle faydalı olacaktır." açıklamasını yaptı.
Şu ana kadar, laboratuvarda yetiştirilen deri, gülümseme yeteneğine sahip basit bir robot yüzüne bağlandı. İnsan derisinin yaraları iyileştirdiği gibi, robotun cildi de hasar gördüğünde kendini onarabiliyor. Dokunma ve sıcaklık algılama gibi duyusal işlevlerin entegrasyonu, canlı dokuyla daha kolay hale gelecektir.
Deri, iki ana hücre türünden oluşmaktadır: Alt katmanı oluşturan dermal hücreler ve dış katmanı oluşturan epidermal hücreler. "Öncelikle dermal hücreler tabanı oluşturmak için kültürlenir, ardından epidermal hücreler tüm cilt yapısını oluşturmak için eklenir." diye açıklıyor Takeuchi.
Canlı doku, robotun yüzeyinde küçük V şeklindeki delikler kullanılarak uygulanır. Bu delikler, cildin güvenli bir şekilde yapışmasına yardımcı olan bir kolajen jel ile doldurulur. "Bu yöntem, insan derisindeki doğal cilt bağlarının yapısını taklit eder ve cilt ile robot arasında güçlü bir bağ oluşturur." diye ekliyor Takeuchi. Cildin doğal elastikiyeti ve güçlü yapışma yöntemi, robotun mekanik bileşenleriyle yırtılma veya soyulma olmadan hareket etmesine olanak tanır.
Canlı deri, ayrıca kozmetik ve farmasötik ürünlerin test edilmesinde değerli olabilir.