Advert
Advert

Ketojenik diyetle ilgili endişe verici araştırma

Ketojenik diyetle ilgili endişe verici araştırma
Advert
Yayınlama: 06.08.2024
3
A+
A-

**Ketojenik Diyetin Sağlığa Zararları Keşfedildi**

Bath Üniversitesi araştırmacıları, ketojenik diyet uygulayan kişilerin kolesterol seviyelerinin yükseldiğini ve bağırsak dostu bakterilerinin azaldığını tespit etti. Bu olumsuz etkiler, diyete başlandıktan sadece üç ay sonra ortaya çıktı ve ketojenik diyet uygulayanlar, daha az kısıtlayıcı düşük şekerli diyet uygulayanlardan daha fazla kilo vermedi.

Uzmanlar, ketojenik diyetin uzun vadede sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyorlar.

**Ketojenik Diyetin Temelleri**

Ketojenik diyet, düşük karbonhidrat, yüksek yağ ve yeterli protein içerir. Amaç, vücudun ketozis adı verilen bir duruma girmesini ve yağ yakmasını sağlamaktır.

Advert

Bu, ekmek, makarna, pirinç, mısır, fasulye ve nişastalı sebzelerin yanı sıra neredeyse tüm meyvelerin tüketilmemesini gerektirir. Karbonhidrat yokluğunda vücut, enerji için depolanmış yağları yakar ve bu da kilo vermeye yardımcı olur.

**Çalışma Bulguları**

Araştırmada 53 sağlıklı yetişkin, rastgele üç farklı diyete ayrıldı: ketojenik (düşük karbonhidrat), düşük şekerli ve orta düzeyde şeker içeren diyet (kontrol). Kilo kaybı ve sağlık göstergeleri, başlangıçtan dört hafta sonra ve 12 hafta sonra ölçüldü.

Ketojenik diyet uygulayanlar, düşük şekerli diyet uygulayanlardan sadece biraz daha fazla kilo verdi (2,9 kg’a karşı 2,1 kg). Ancak ketojenik diyet, bir dizi endişe verici sağlık problemine yol açtı.

**Sağlık Sorunları**

Araştırmacılar, ketojenik diyet uygulayanların kötü kolesterol seviyelerinin yükseldiğini, özellikle de atardamarlarda plak oluşumuyla ilişkili olan belirli bir türün arttığını buldu. Buna karşılık, düşük şekerli diyet kötü kolesterol seviyelerini düşürdü.

Ek olarak, ketojenik diyet Bifidobacteria adı verilen bağırsak dostu bakterilerin seviyelerini azalttı. Bu bakteriler, B vitamini üretiminde yardımcı olur, zararlı bakterileri engeller ve kolesterolü düşürür. Düşük şekerli diyetin bağırsak mikrobiyomu üzerinde önemli bir etkisi olmadı.

Son olarak, ketojenik diyet uygulayanlarda, vücudun karbonhidratları işleme yeteneğini kaybettiği için insülin direnci belirtileri görüldü. Bu, normal diyete dönüldüğünde tip 2 diyabet geliştirme riskini artırabilir.

Araştırmanın baş yazarı Dr. Aaron Hengist, bulguların kilo verme diyetlerinde kilo kaybının tek sağlık ölçütü olmadığını vurguladı.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.