Konut sektörü, önümüzdeki altı aylık dönemde faiz oranlarında herhangi bir artışın olmamasıyla birlikte, kredili konut satışlarında bir artış bekliyor. Bu doğrultuda, birinci el konut satışlarındaki düşüşün de yavaşlayacağı öngörülüyor. Konut üretiminin durgun bir seyir izlemesi beklenirken, fiyatların da nispeten istikrarını koruyacağı tahmin ediliyor. Buna karşılık, kiralardaki artışın devam etmesi bekleniyor.
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği’nin (Konutder) sektörel beklenti anketinin ikinci çeyrek sonuçları, konut üreticilerinin sektörde daha olumlu bir hava öngördüğünü gösteriyor. Ankete katılan markalı konut üreticilerinin %100’ü, faiz oranlarının önümüzdeki altı aylık dönemde artmayacağını düşünüyor. Üyelerin üçte biri, faizlerin düşmesini beklerken, üçte ikisi aynı kalmasını öngörüyor.
Faiz oranlarındaki sabitlikle paralel olarak, kredili konut satışlarının da artması öngörülüyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları ocak-mayıs döneminde %3,4 azalarak 465 bin 761’e geriledi. İpotekli konut satışlarında ise %58,7’lik bir düşüşle 44 bin 602’ye ulaşıldı.
Ankete göre, Konutder üyelerinin yarısı, konut fiyatlarının aynı kalmasını beklerken, fiyatların artacağını düşünenlerin oranı önceki ankete göre azaldı. Fiyatların artacağını düşünen üye sayısı %63,6’dan %36,4’e inerken, fiyatların ineceğine yönelik görüşler %13,6’da kaldı.
Önceki dönemlerde tüm üyeler konut maliyetlerinin artacağına inanırken, bu dönemde maliyet artış beklentisi de düştü. Üyelerin %22,7’si, konut maliyetlerindeki artışın duracağını veya aynı kalacağını düşünüyor. %77,3’ü ise maliyet artışının devam edeceğini öngörüyor. Üyelerin dörtte üçü işçilik ve malzeme maliyetlerinin artacağını beklerken, maliyetlerin artmasa da aynı kalacağını bekleyen üye sayısı son dönemde yükseldi.
Üyelerin hiçbiri, konut üretim adetlerinin artacağını düşünmezken; %63,6’sı üretimin sabit kalacağını, %36,4’ü ise azalacağını öngörüyor. Kentsel dönüşüm alanında konut üretimi konusundaki artış beklentisi azaldı, ancak üyelerin %45,5’i üretimin aynı kalacağını düşünüyor.
Satış tarafında ise üyelerin yarısından fazlası (%59,1), önümüzdeki altı ay içinde 1. el konut satış adetlerinde herhangi bir değişim beklemiyor. Geçen dönemde konut satışlarının azalacağını düşünen üye oranı %59,1 iken, bu dönemde bu oran %27,3’e indi ve artış bekleyenlerin oranı %4,5’ten %13,6’ya yükseldi.
Yabancıya konut satış adetlerinde de artış beklenmezken, üyelerin yarısı satışların azalacağını, diğer yarısı aynı kalacağını düşünüyor. Ancak hiçbir üye, yabancıya satışların artacağına yönelik bir beklentiye sahip değil.
Üyelerin yarısından fazlası (%59,1) ise kiraların önümüzdeki altı ay içinde artacağını öngörüyor. Bu, kiralardaki istikrarlı artış trendinin devam edeceği beklentisini yansıtıyor.