Lund Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, lenfoma riskinin dövmeli kişilerde dövmesiz kişilere kıyasla %21 daha yüksek olduğunu ortaya koyan bir çalışma yürüttüler. Araştırma, dövmelerin kanserin öncüsü olabileceği düşünülen düşük dereceli iltihabı tetiklemesinden kaynaklanabileceği teorisini destekliyor.
Lund Üniversitesi ekibi, 2007-2017 yılları arasında İsveç’te 20-60 yaşları arasında lenfoma teşhisi konan 1.398 kişiyi inceledi ve sonuçları kansere yakalanmamış kişilerle karşılaştırdı. Katılımcıların yaşam tarzları, dövme durumları, dövmelerin boyutları, yaptırılma tarihleri ve dövme sildirme geçmişleri hakkında anketler doldurmaları istendi.
eClinicalMedicine dergisinde yayınlanan sonuçlar, lenfoma riskinin dövme yaptırıldıktan sonraki ilk iki yılda en yüksek olduğunu, ardından düştüğünü ancak 11 yıl sonra tekrar arttığını gösterdi. Araştırmacılar daha büyük dövmelerin riski artıracağını varsaysalar da bu beklenti gerçekleşmedi.
Epidemiyoloji alanında doçent olan baş araştırmacı Dr. Christel Nielsen, "Dövmelerin boyutundan bağımsız olarak vücutta düşük dereceli bir iltihap tetiklediği ve bunun da kansere yol açabileceği düşünülüyor" dedi. Dr. Nielsen, dövme mürekkebinin cilde enjekte edildiğinde vücudun bunu yabancı bir madde olarak algılayıp bağışıklık sistemini harekete geçirdiğini ve bu nedenle dövmenin çevresinin bir süre ağrılı ve iltihaplı hale geldiğini ekledi.
Dr. Nielsen, dövme mürekkebinin ağır metaller gibi kanserle ilişkili maddeler içerebileceğini ve lenf düğümlerindeki hücrelerin bu maddelere karşı hassas hedefler olduğunu belirtti.
İsveçli araştırmacılar, bulguların dövmelerin lenfomasına neden olduğunu kanıtlamadığını, ancak dövmeli kişilerde lenfoma riskinin daha yüksek olduğunu vurguladılar. Bu, dövmelerin sağlık üzerindeki uzun vadeli etkilerine ilişkin daha fazla araştırma ihtiyacını ortaya koymaktadır. Araştırmacılar şu anda dövmelerin cilt kanseri de dahil olmak üzere diğer hastalık risklerini artırıp artırmadığını araştırmaktadırlar.