Bankacılık sisteminde 1 milyon TL’den fazla mevduatı olan bireylerin, mevduatlardaki toplam payının %76,6’ya yükseldiğini açıklayan Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, bu durumun Türkiye’de gelir dağılımındaki eşitsizliğin arttığına ve küçük yatırımcıların giderek kaybolduğuna işaret ettiğini vurguladı.
Mevduat ve kredi büyümelerinde bankaların enflasyonun altında kaldığını ve yüksek faiz ortamının sektör maliyetlerini artırdığını belirten Prof. Dr. Şenol Babuşcu, son bir yılda bireysel kredi kartı bakiyelerinde %120’lik bir artış yaşanırken, tüketici kredilerinde sadece %24’lük bir büyüme görüldüğüne dikkat çekti. Bu durumun, tüketici kredilerindeki kısıtlamalar nedeniyle halkın kredi kartı kullanımına yöneldiğinin bir göstergesi olduğunu ifade etti.
Milyoner mevduat sahibi sayısının son bir yılda önemli ölçüde arttığını vurgulayan Şenol Babuşçu, "1 milyon TL’nin üzerindeki mevduatın toplam mevduat içindeki payı %70,3’ten %76,6’ya yükseldi. Bu, Türkiye’de gelir dağılımındaki eşitsizliğin arttığını ve küçük yatırımcıların giderek kaybolduğunu göstermektedir" dedi.
Bankacılık sektörünün son bir yılda enflasyon karşısında zayıf kaldığını belirten Babuşçu, "Temel büyüklüklerdeki artış oranlarına bakıldığında, sektörün mevduatı %51, kredileri %47 ve net karı ise %31 arttı" açıklamalarında bulundu.
Prof. Dr. Şenol Babuşçu, bankacılık sektörü bilançolarını inceleyerek, takipteki alacakların kredilere oranının %1,52 olduğuna dikkat çekti. Ancak bu oranın makul olmasına rağmen, gelecekte bu konuda ciddi bir risk bulunduğunu belirtti. Politika faizindeki artış nedeniyle mevduat faizlerindeki yükselişin bankacılık sektörünün maliyetlerini artırdığını vurgulayan Babuşçu, son bir yılda bankaların karlılığının düştüğünü ve özkaynak kârlılık oranının %10,13’ten %8,9’a gerilediğini ifade etti.