Advert
Advert

M çiçeği nasıl bulaşır, tedavisi var mı?

M çiçeği nasıl bulaşır, tedavisi var mı?
Advert
Yayınlama: 21.08.2024
1
A+
A-

Maymun Çiçeği Hastalığının Dünya Genelindeki Yayılımı ve Türkiye’deki Durumu

Maymun çiçeği hastalığı, geçmişte Afrika’da görülen bir hastalıktan çıkıp küresel bir tehdide dönüştü. Bu yılın başından bu yana 16.700’den fazla doğrulanmış veya şüpheli vaka tespit edildi ve 570’ten fazlası hayatını kaybetti.

Türkiye’de maymun çiçeği endişeleri yaşanıyor ancak son iki yıldır ülkede hiç vaka görülmedi.

Maymun Çiçeği Hastalığının Bulaşma Yolları

Maymun çiçeği, cilt döküntüsü, kabuklar veya vücut sıvılarıyla doğrudan temas yoluyla bulaşabilir. Ayrıca uzun süreli, yakın temas veya cinsel temas (öpmek, sarılmak veya cinsel ilişki) sırasında da yayılabilir.

Hastalığı taşıyan bir kişi belirtileri başladıktan sonra cilt döküntüsü tamamen iyileşene kadar bulaştırıcıdır. Bazı hastalar belirtiler başlamadan 1-4 gün önce de virüsü bulaştırabilir. Ancak henüz hiçbir belirti göstermeyen kişilerin virüsü bulaştırdığına dair bir kanıt yoktur.

Maymun Çiçeği Hastalığının Cinsel Yolla Bulaşması

Maymun çiçeği cinsel yolla bulaşabilen bir hastalıktır. Cinsel ilişki, virüsün bulaşmasının yollarından biridir.

Advert

Günümüzdeki salgında virüs esas olarak yakın temas yoluyla bulaşıyor. Cinsel temas sırasındaki lezyonlarla veya solunum sekresyonlarıyla yakın temas bulaşmaya neden olabilir. Ancak cinsel ilişki olmadan da maymun çiçeği olan biriyle yakın ve uzun süreli cilt teması virüsü bulaştırabilir.

Maymun Çiçeği Hastalığının Tedavisi

Maymun çiçeği hastalığı için özel bir tedavi yoktur. Ancak çiçek hastalığını tedavi etmek için kullanılan antiviral ilaçlar maymun çiçeği tedavisinde de kullanılabilir. Ancak bu ilaçların etkinliği tam olarak kanıtlanmamıştır.

Maymun Çiçeği Hastalığı Belirtileri

Maymun çiçeği hastalığının en belirgin semptomu yüzde, ellerde, ayaklarda ve vücudun diğer bölgelerinde görülen döküntüdür.

İlk belirtiler virüse maruz kaldıktan 5-21 gün sonra ortaya çıkar.

Diğer belirtiler arasında yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ağrısı, kas ağrısı, lenf bezlerinde şişme, yorgunluk, üşüme ve titreme bulunur.

Maymun Çiçeği Hastalığının Türkiye’deki Durumu

Türkiye’de 2022 yılında ilk kez maymun çiçeği hastalığı vakası görüldü. O günden bu yana yeni bir vaka görülmedi.

Sağlık Bakanlığı, virüsün uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğunu açıkladı. Ancak ülkede henüz kısıtlama veya ek önlem alınması gerekmiyor.

Bakanlık, bilim kurulu ve sağlık altyapısı aracılığıyla süreci yakından takip ediyor.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.