Advert
Advert

NASA, Europa Clipper’ı fırlattı: 2030’da hedefe ulaşacak

NASA, Europa Clipper’ı fırlattı: 2030’da hedefe ulaşacak
Advert
Yayınlama: 14.10.2024
1
A+
A-

Florida’dan Europa’ya Yolculuk

Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatılan Falcon Heavy roketiyle Europa Clipper, Jüpiter’in uydusu Europa’nın yaşam potansiyelini araştırmak için 5,5 yıllık bir yolculuğa başladı. 178 milyar TL’lik dev proje, NASA’nın güneş sistemindeki yaşam arayışındaki en iddialı görevlerinden biri.

Europa’nın buzlu yüzeyinin altında devasa bir okyanus olduğuna inanan bilim insanları, suyun olduğu yerde yaşam da olabileceğine inanıyor. Europa Clipper, yüzeyin altındaki okyanus ortamında yaşama elverişli koşullar arayacak.

Europa Clipper, yüzeyde doğrudan yaşam izleri aramayacak. Bunun yerine, uydunun buz tabakalarının altındaki okyanus ortamının yaşamı desteklemek için gerekli koşullara sahip olup olmadığını araştırmayı amaçlıyor. NASA’dan Gina DiBraccio, “Okyanus dünyaları yalnızca yaşanabilir olma potansiyelleriyle değil, bugün bile yaşanabilir olabilecekleri ihtimaliyle de önemli” dedi.

Fırtına Fırlatmayı Geciktirdi

Advert

Fırlatma öncesinde hem teknik hem de doğal engeller yaşandı. Uzay aracının transistörlerinin Jüpiter’in radyasyon alanına beklenenden daha hassas olduğu anlaşıldı. NASA, görevi durdurup aylarca incelemeler yaptı. Eylül’de sorunların giderildiği açıklandı.

Ancak Milton Kasırgası fırlatmayı birkaç gün erteledi. Tüm bu aksaklıklara rağmen, 5,7 tonluk uzay aracı sonunda 3 milyar kilometrelik yolculuğuna başladı.

2030’da Hedefine Ulaşacak

Europa Clipper, yolculuğu boyunca Mars ve Dünya’dan yerçekimi desteği alarak hız kazanacak. 2030 yılında Jüpiter’e ulaşacak olan uzay aracı, dev gezegenin yörüngesine girdikten sonra her 21 günde bir Europa’ya yakın uçuşlar gerçekleştirecek. Planlara göre, bu uçuşlardan biri sırasında buz tabakasının sadece 25 kilometre üzerinden geçmesi öngörülüyor.

Okyanusun Derinliği 120 Kilometre

Europa’nın buz tabakasının 15 ila 24 kilometre kalınlığında olduğu ve altında 120 kilometreyi aşan bir okyanusun yer aldığı tahmin ediliyor. Europa Clipper, buz örtüsünü radar cihazlarıyla tarayarak bu teoriyi kanıtlamayı hedefliyor. 2034’e kadar sürmesi planlanan görevde, aracın elektronik ekipmanları, yoğun radyasyona karşı çinko ve alüminyum kaplamalı bir koruma kutusu içinde muhafaza ediliyor.

Europa’da yaşam için uygun koşullar bulunursa, bu sadece Europa’yı değil, Güneş Sistemi’ndeki diğer okyanus dünyalarını da ilgi odağı haline getirecek. Bilim insanları, özellikle Satürn’ün uydusu Enceladus’un yaşam potansiyeli açısından en güçlü adaylardan biri olarak değerlendiriyor. Europa Clipper’ın bulguları, diğer gezegenlerin ve uyduların keşfi için yeni bir pencere açabilir.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.