Türkiye’de Pasaport Harçlarındaki Eşitsizlik ve Pahalılık
Türkiye’de devletin resmi harçları vatandaşlar arasında ayrımcılık yaratıyor. Anayasa’da vatandaşlar kanunlar önünde eşitken, pasaport harçları Türk vatandaşları arasında fark yaratıyor.
Türkiye’de üç yıl ve üzeri pasaportlar için pasaport harcı ve defter parası 8 bin 623 TL, yani yaklaşık 229 Euro. Ancak yurt dışında yaşayan bir Türk için aynı pasaport 105 Euro’ya mal oluyor. Yani Türkiye’de yaşayan bir Türk, yurt dışında yaşayan ve Türk konsolosluklarından pasaport alan Türk’ten iki kat fazla pasaport ücreti ödüyor.
Bu ayrımcılık, anayasanın eşitlik ilkesine ve tüm yasalara aykırıdır. Çünkü devletin harçları tüm vatandaşlara eşit şekilde uygulanır.
Dahası, Türk pasaportu dünyanın en pahalı pasaportlarından biri. Almanya, Fransa ve Japonya’nın en geçerli pasaportları, Türk pasaportundan iki kat daha ucuz. Oysa bu ülkelerdeki ortalama emekli aylıkları ve asgari ücretler Türkiye’den çok daha yüksek.
Türkiye’de 340 Euro emekli aylığıyla geçinen emekliler, pahalı ve dünyada 54. sıraya gerileyen pasaportlarıyla yalnızca 52 ülkeye vizesiz girebiliyorlar.
Dünyanın çeşitli ülkelerinde pasaport harçları şu şekilde:
Türkiye’den daha pahalı pasaport veren ülkeler ise Suriye ve Lübnan’dır. Suriye’de 6 yıllık pasaport 285 Euro, 10 yıllık ise 600 Euro’ya kadar çıkıyor. Lübnan’da 10 yıllık pasaport 760 Euro’ya yaklaşıyor.