Advert
Advert

Sabah uyandığında hayatının şokunu yaşadı! Bankadaki paraları bir gecede gitti

Sabah uyandığında hayatının şokunu yaşadı! Bankadaki paraları bir gecede gitti
Advert
Yayınlama: 02.10.2024
1
A+
A-

Banka Dolandırıcılığı Sosyal Medyada Gündeme Geliyor

Son aylarda, sosyal medyada çok sayıda banka dolandırıcılığı paylaşımı yapıldı. Hem özel hem de kamu bankalarında, yüzlerce kişinin hesaplarından krediler çekildi ve milyonlarca lira başka hesaplara aktarıldı.

Dolandırıcılık İddiaları Artmaya Devam Ediyor

Bu dolandırıcılık iddiaları sadece bunlarla sınırlı değil. Savcılıkların önünde onlarca soruşturma bekliyor. Pek çok olayda, insanların hesaplarından gece saatlerinde paralar çekiliyor ve çok sayıda hesaba aktarılan bu paralar, kiralık hesaplar üzerinden başka hesaplara bölünerek aktarılıyor.

Mağdurların Anlatımları

Advert

Nilay Kırık, bu dolandırıcılıkların mağdurlarından biri. 11 Eylül’de gece saat 03.00 ve sabah 06.00’da, mobil bankacılık üzerinden hesabından kredi çekilerek toplam 433.000 TL, başka iki hesaba aktarıldı.

Kırık, gece saatlerinde telefonunun kapalı olduğunu ve şunları söylediğini belirtti:

  • “Mobilime giriş yaptığımda, hesabımdan 300.000 TL kredi çekildiğini ve birine havale edildiğini gördüm. Hemen bankayı aradım.”
  • “Banka, gecenin 03.46’sında 300.000 TL kredi çektiğimi ve birine havale yaptığımı söyledi. Tüm işlemlerin benim mobil bankacılığım üzerinden yapıldığı söylendi.”
  • “Hesabımdan 300.000 TL kredi çekildi ve geri ödemesi 411.000 TL. Ayrıca 141.000 TL de havale yapıldı. Toplamda 500.000 TL’den fazla zarar uğratıldım. Hâlâ herhangi bir kod veya mesaj almadım. Hatta havale mesajları bile gelmedi.”

Bankalardan Açıklama Bekleniyor

Mağdur Nilay Kırık, bankadan herhangi bir açıklama gelmediğini belirterek şunları söyledi:

  • “Bir açıklama bekledim ama herhangi bir açıklama gelmedi. Gece uyuyorsunuz, uyanıyorsunuz; birileri mobil bankacılığınıza girerek çeşitli işlemler yapıyor. Sizin hiçbir şekilde haberiniz yok.”
  • “En azından bu hesaplara bir müdahale yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bu olayların detaylı bir şekilde araştırılması gerektiğini düşünüyorum.”

Avukatın Görüşleri

Avukat Baran Kaya, bankaların sorumluluğu kullanıcıya attığını ancak sorumluluğun kendilerinde olduğunu söyledi ve şu açıklamayı yaptı:

  • “Bankalar, yaptıkları ilk açıklamada sorumluluğun tamamen kullanıcıya ait olduğunu, klasik oltalama diye bilinen dolandırıcılık yöntemiyle dolandırıldıklarını iddia ederek bir savunma yaptı ve sorumluluğu kabul etmedi. Dolayısıyla kişilerin buradaki güvenliklerden sorumlu olduklarını söylemek zaten abes.”

Farklı Bir Dolandırıcılık Yöntemi

Kaya, bu dolandırıcılık biçiminin diğerlerinden farkını şu şekilde açıkladı:

  • “Oltalama dediğimiz yöntemde kişilerle temas kurarak kişisel verilerini ele geçiriyorlar. Bankacılık şifrelerini ya da gelen onay kodunu kendilerine söylemeleri gibi.”
  • “Bu dolandırıcılık ise onlardan bağımsız. Kişiyle asla temas kurulmuyor. Hatta cep telefonları internete bağlı olmayan mağdurlar da var.”
  • “Bu durum, bankanın mobil ve internet bankacılığı sistemlerindeki güvenlik açıklarını kullanarak, hesaplara girip paraları başkalarına aktardıklarını gösteriyor.”

Örgütlü Bir Şebeke Olabilir

Ne BDDK’dan ne de bankalardan tatmin edici bir açıklama yapılmadığını vurgulayan Kaya, “Birden fazla kişinin birlikte hareket ettiğini düşünüyoruz.” dedi:

  • “Yaptıkları işlemlerin hiçbirisi, sabah 03.00’te de olsa 05.00’te de olsa şüpheli işlem gibi görünmüyor o sistem içerisinde. Bankacılık protokollerini çok iyi bilen, bilişim sistemlerini çok iyi bilen insanlar var ve paraların onlarca hesaba gittiği bir durum söz konusu.”

Zincir Market ve Kredi Kartı Dolandırıcılığı

Başka bir banka hesabından, zincir marketten alışveriş yapılmış gibi 26.000 TL para çekilen bir vatandaş, durumu SÖZCÜ TV’ye anlattı. Mağdur vatandaş, zincir marketin kendisine “Böyle bir işlem bulunmamaktadır” şeklinde yanıt verdiğini, bankadan ise “3D Secure şifre yöntemiyle alışveriş yapılmıştır. İtirazınız olumlu değerlendirilemedi” şeklinde yanıt geldiğini belirtti.

4 Nisan’da, bir kullanıcının kredi kartından kendi iradesi dışında 40.000 TL çekildiği bildirildi. Kullanıcı, durumu öğrenir öğrenmez banka şubesine giderek durumu bildirdi. Ancak banka, kredi kartının 3D Secure şifre yöntemiyle kullanıldığını ve itirazın olumlu değerlendirilemeyeceğini söyledi. Mağdur kullanıcı, “Kullanmadığımız bir paranın hesabı soruluyor. Mağduruz sesimizi duyurmaya çalışıyoruz.” dedi.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.