Acıkma anlarında karbonhidratlara yönelmek yaygın olsa da sağlıklı alışkanlıklar edinmeye çalışanlar, besleyici alternatifler arıyor. Akla ilk gelen yeşil bir elma olsa da, elinize bir havuç almayı düşünün. Son araştırmalar, haftada sadece birkaç kez birkaç havuç tüketmenin cilt karotenoidlerini gözle görülür ölçüde artırdığını ortaya koydu.
Karotenoidler, greyfurt, havuç, dolmalık biber, domates ve balkabağı gibi pek çok meyve ve sebzenin kırmızı, turuncu ve sarı renginden sorumlu olan fitonutrientlerdir. Daha önceki araştırmalar, yüksek karotenoid seviyelerinin (ciltte depolanır) kalp hastalığı ve kanser riskini azalttığını göstermiştir. Karotenoid düzeyleri yüksek olan kişilerde cilt sağlığı ve bağışıklığı da güçlenmiştir. Bu faydalı bileşikleri almak için tek yol ise tüketmektir.
Alabama’daki Samford Üniversitesi araştırmacıları, 60 genç yetişkin öğrenciye elma dilimleri, 100 gram havuç (yaklaşık iki orta boy havuca denk), beta karoten içeren bir multivitamin takviyesi veya havuçlu kombinasyonlar vermiştir. Katılımcılar bu besinleri dört hafta boyunca günde üç kez tüketmişlerdir. Çalışma, elma dilimi yiyen veya takviyeyi tek başına alan öğrencilerin yüksek karotenoid seviyelerine ulaşamadığını, ancak havuç yiyenlerin seviyelerinde %10,8 ile %21,6 arasında artış gözlemlemiştir.
A Vitamini Kaynağı
Havuçlar, A vitamini için mükemmel bir kaynaktır. Karotenoidler, vücudumuzda parçalanarak A vitaminine dönüşür. A vitamini, bağışıklık sisteminin işleyişine destek olur. Aynı zamanda göz sağlığı, özellikle de yaşa bağlı körlüğe neden olabilen makula dejenerasyonu için de önemlidir. Newcastle Üniversitesi Beslenme Merkezi’nden Dr. Kirsten Brandt, 25 yıldır havuçların yararları üzerine çalışmalar yürütmektedir. Dr. Brandt, "Etten A vitamini alınabilir, ancak vejetaryen bir diyet uygulayanlar veya düzenli et tüketmeyenler için bol miktarda havuç yemek çok önemlidir. Özellikle sarı havuçlarda bulunan lutein gibi karotenoidler gerekir. Uzun süre lutein alınmazsa, bu görme yeteneğini olumsuz etkileyebilir" diye belirtmektedir.
Kanser Önleyici
Haftada 300 gram havuç tüketmek, kanser geliştirme riskini yaklaşık %15 azaltır. Ancak bu etki, karotenoidlerden değil, havuçta bulunan poliasetilen adı verilen farklı bir bileşikten kaynaklanmaktadır. Bu kimyasallar iltihabı düzenleyerek hücre hasarını önler ve böylece kansere karşı koruyucu bir rol oynar.
Lif Deposu
Havuçlar, sebzeler arasında en yüksek lif içeriklerinden birine sahiptir. Bu onları sindirim sağlığı için önemli bir besin haline getirir. Lifin sindirilmesi uzun sürer, bu da daha uzun süre tok kalmamızı sağlar.
Beslenme uzmanı Jenna Hope, liflerin önemi hakkında şöyle bir açıklama yapmaktadır: "Lifler, bağırsak mikrobiyomunu desteklemede hayati bir rol oynar. Bağırsak mikrobiyomu, bağırsaktaki iyi ve kötü bakterilerin bir topluluğudur. Diyetimize daha fazla lif eklemek, iyi bakterileri besleyerek kötü bakteriler için daha az yer bırakır. Bu iyi bakteriler, zihinsel sağlıktan bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve uyku kalitesini iyileştirmeye kadar birçok faydalı kısa zincirli yağ asidi üretir. Yeterince iyi bakteriniz varsa, daha sağlıklı besinler arzularsınız. Kötü bağırsak bakterileri baskınsa, yüksek şekerli ve yağlı yiyecekler daha cazip gelir. Ayrıca lifler şekerin kan dolaşımına daha yavaş salınmasını sağlar, bu nedenle büyük bir tabak havuç yedikten sonra tatlı tüketirseniz daha az yoğun bir ‘şeker krizi’ yaşar, kan şekeriniz daha kademeli yükselir ve sonrasında kendinizi sağlıksız yiyecekler özlerken bulmazsınız."
Pırıl Pırıl Bir Cilt
Dr. Brandt, karotenoidlerin ciltte birikmesi nedeniyle "güneş yanığına yatkın hassas ciltler için faydalı olabileceğine dair bazı kanıtlar olduğuna" dikkat çekmektedir: "Havuçlar adeta doğal bir güneş kremi gibidir çünkü karotenoidler cilde zarar verebilecek güneş ışınlarını emer."
Cilt kanseri riskinin azaltılmasıyla ilgili araştırmalar devam etse de bazı çalışmalar ve uzmanlar havuç tüketiminin cilt kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini düşünmektedir.