Şehir Hastaneleri: Halkın Parası Boşa Akıyor
Ulaşım yatırımlarında dökülen paralar yetmiyormuş gibi, şimdi de şehir hastanelerindeki boş alanlar için halkın parası çarçur ediliyor.
Şehir hastaneleri, kamu-özel iş birliği modeliyle inşa ediliyor ve şirketlere kira ve hizmet bedeli ödeniyor. Kiralar metrekare bazında hesaplanıyor ancak ölçümlerde, direkt sağlık hizmeti sunulmayan devasa boş alanlar da hesaba katılıyor.
Doktorlar ve hemşireler, bir servisten diğerine gitmek için scooter kullanmak zorundalar. Poliklinik hastaları, servisler arasında golf arabalarıyla taşınıyorlar. Bu devasa alanlar, sanki sağlık hizmeti veriliyormuş gibi kira hesabına dahil ediliyor.
CHP’li eski milletvekili Dr. Fikret Şahin’in açıklamalarına göre, Türkiye’deki 18 şehir hastanesinin kapalı alan büyüklüğü, 8 milyon 932 metrekareye ulaşıyor. Yatak başına düşen kapalı alan ortalama 313 metrekare. İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi’nde ise bu alan 375 metrekare ile rekor seviyede.
Dr. Şahin, “İhtiyacın çok üzerinde kapalı alan yapılması, hastane şirketlerine fazla ödeme yapılmasına neden oluyor” dedi.
Hesapsız inşa edilen şehir hastaneleri yüzünden halkın parası şirketlere akıtılıyor. Kiraların dövizle hesaplanması ve her yıl dolar enflasyonuyla artması, bütçe hesaplarını da alt üst ediyor.
2023’te 27,7 milyar lira kira ödenen şehir hastanelerine, bu yıl 37,3 milyar lira ödenecek. Ancak ödemenin şimdiden 57,6 milyara çıkacağı anlaşıldı.
CHP, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’ndan şehir hastane sorununa çözüm bulmasını bekliyor. Dr. Şahin, “Bu hastaneler acilen kamulaştırılmalı” dedi.