İngiltere’nin önde gelen tıp merkezlerinden biri olan University College London’da yürütülen son araştırma, sigara kaynaklı kanser teşhisi alan kişi sayısının her gün ortalama 160 vaka ile rekor seviyelere ulaştığını ortaya koyuyor.
Veriler, 2003’ten bu yana vaka sayısında %17’lik bir artış olduğunu gösterse de sigara tüketimi son iki on yılda önemli ölçüde azaldı. Araştırmacılar, bu şaşırtıcı eğilimin arkasında yatan birkaç faktör belirlediler.
Öncelikle, sigarayı yirmi yıl önce bırakan kişiler arasında bile kanser riski hâlâ yüksek. İkincisi, kanser türlerinin tespiti geçmişe göre daha hassas olduğundan, artık sigaraya daha fazla kanser türü bağlanabiliyor. Üçüncüsü, İngiltere nüfusu zaman içinde arttığından ve sigara içenlerin oranı düşse bile toplam sigara içen sayısı artmıştır.
Son olarak, erken tanı ve gelişmiş tedaviler, sigara kaynaklı kanser vakalarındaki artışa katkıda bulunmuştur. Bu gelişmeler, kanser vakalarının hem tespitini hem de tedavi başarısını iyileştirmiştir.
"Tespitte kaydettiğimiz ilerlemeler gerçekten önemli" diyen akciğer kanseri uzmanı Dr. Rob Hynds, "Artık akciğer kanseri için tarama programları yaygın olarak uygulanmakta ve kanser konusunda artan toplumsal farkındalık sayesinde hastalıklar daha erken evrelerde teşhis ediliyor" dedi.
Ancak uzmanlar, sigarayı bırakan kişilerin, bıra yaptıktan yıllar sonra bile kansere yakalanma riskinin arttığını vurguluyorlar. Dr. Hynds, "Akciğer kanserine neden olan mutasyonlar ile teşhis arasındaki süre bazı durumlarda 20 yılı geçebiliyor" diye ekledi.
Araştırmanın sonuçları, hükümeti, Tütün ve Elektronik Sigara Yasa Tasarısı’nı yeniden sunmaya çağıran Cancer Research UK tarafından yayınlandı. Yeni yasa tasarısı, 1 Ocak 2009’dan sonra doğanların tütün ürünleri satın almasını yasaklayarak gelecekte sigarasız bir nesil oluşturmayı hedefliyor.