Advert
Advert

Stresle başa çıkmanın sırrı bağırsaklarda gizli

Stresle başa çıkmanın sırrı bağırsaklarda gizli
Advert
Yayınlama: 26.06.2024
5
A+
A-

Bağırsak Sağlığının Zihinsel Dayanıklılıkla İlişkisi

Los Angeles’taki Kaliforniya Üniversitesi’nden (UCLA) araştırmacılar, 100’ün üzerinde zihinsel sağlık problemi olmayan yetişkini inceleyerek zihinsel dayanıklılıkları ve genel sağlıkları hakkında bilgi edindiler. Katılımcılar yüksek ve düşük dayanıklılık gruplarına ayrıldı. Tüm katılımcılara MRI taramaları uygulandı ve dışkı örnekleri toplandı.

Araştırma, yüksek dayanıklılık gösteren grubun, daha az dayanıklı kişilere kıyasla önemli ölçüde daha düşük inflamasyon seviyelerine ve daha güçlü bir bağırsak bariyerine sahip olduğunu ortaya koydu. Bağırsak bariyeri, besinlerin emilimi ve toksinlerin dışarıda tutulması için hayati önem taşır.

Araştırmacılar, bu bağlantının beyin ve sindirim sistemi arasındaki doğrudan etkileşime dayandığını öne sürüyorlar. Bulgular, bağırsak bakterilerini hedefleyerek kişiye özel tedavilerin geliştirilmesi için umut vadediyor.

UCLA ekibi, akıl sağlığı tanısı almamış 116 yetişkin üzerinde çalışma gerçekleştirdi. Katılımcıların %61’i kadındı ve ortalama vücut kitle indeksi (VKİ) 28 idi, bu da aşırı kilolu olarak sınıflandırılıyordu.

Dayanıklılık, stresle başa çıkma ve zorluklara uyum sağlama kapasitesini ölçen anketler kullanılarak değerlendirildi. Daha yüksek skorlar, daha yüksek dayanıklılık seviyelerini gösteriyordu.

Advert

Yüksek dayanıklılık gösteren grubun, daha az anksiyete ve depresyon belirtileri sergilediği, daha az yargılayıcı olduğu ve duygularını daha iyi düzenleyebildiği bulundu. Ayrıca, sindirim, bağışıklık, hormon ve sinir sistemlerini düzenleyen bakteri, parazit ve mantarları içeren daha sağlıklı bir mikrobiyom profiline sahiptiler.

Bu kişiler, daha az dayanıklı olanlara göre inflamasyonu azaltan ve bağırsak bariyerini güçlendiren kimyasallar salgıladılar.

Bu çalışma, bağırsak ve beyin arasındaki bağlantı üzerine yapılan araştırmalara katkıda bulunarak açlığı, tokluğu, iştahı, sindirimi, metabolizmayı, stresi ve bağışıklığı etkileyebileceğini ortaya koymaktadır.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.