Advert
Advert

Tarımı bu kez aşırı sıcaklar ve yangınlar vurdu!

Tarımı bu kez aşırı sıcaklar ve yangınlar vurdu!
Advert
Yayınlama: 01.07.2024
2
A+
A-

Türkiye’nin Tarım Sektörü: Afetler, Fiyat Farklılıkları ve Girdi Maliyetleri

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Haziran ayında yaşanan afetler, üretici market arasındaki fiyat değişimlerini, aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişimleri, yaptığı görüntülü basın açıklamasıyla değerlendirdi.

Bayraktar, değerlendirmesinde iklim değişikliğinin tarım sektörüne etkilerine dikkat çekerek, aşırı sıcakların normallerin üzerinde gerçekleştiğini ve tarımsal üretim ile arazilere zarar verdiğini vurguladı.

Haziran Ayı Yangınları ve Tarım Sektörüne Etkileri

Bayraktar, Haziran ayında orman ve tarım arazilerinde yangınların arttığını ve Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye’nin kırsal alanlarında toplamda 1120 adet yangın çıktığını belirtti. Bu yangınların tarım arazilerine zarar verdiğini, hayvanların telef olduğunu ifade etti.

Yaşanan afetlerin en fazla tarım sektörünü ve üreten çiftçileri etkilediğine dikkat çeken Bayraktar, bir üretim sezonu emek veren çiftçilerin çıkan bir yangınla mahsulünü kaybedebileceğini vurguladı. Özellikle kontrol altına alınamayan ve geniş alanlara sıçrayan yangınlarda ürünlerini, hayvanlarını ve tarımsal varlıklarını kaybeden üreticilere devlet yardımı yapılması gerektiğini belirtti.

Advert

Aşırı Sıcakların Ürünlere Zararı

Bayraktar, Haziran ayında Türkiye genelinde normallerin üzerinde gerçekleşen sıcak havanın tarımsal ürünlerde verim ve kaliteyi olumsuz etkilediğini, afetlere ve maliyetlerde artışa neden olduğunu vurguladı.

Aşırı sıcaklıklar nedeniyle Adana’da kavun, karpuz, domates ve biber gibi sebzelerin yandığını belirten Bayraktar, Manisa’da üzüm bağlarında yanmalara yol açtığını ve daha fazla sulama ihtiyacı doğurduğunu ifade etti.

Üretici ve Market Arasındaki Fiyat Farkları

Bayraktar, Haziran ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 303,98 ile kirazda görüldüğünü belirtti. Kirazdaki fiyat farkını yüzde 291,3 ile havuç, yüzde 284 ile kuru incir ve yüzde 260 ile Antep fıstığı takip etti.

Bayraktar, kirazın marketlerde üretici fiyatının 4 katına satıldığını, havuç 3,9 kat, kuru incir 3,8 kat ve Antep fıstığı 3,6 kat pahalıya satıldığını vurguladı.

Market Fiyatlarındaki Değişimler

Bayraktar, Haziran ayında marketlerde 37 ürünün 23’ünde fiyat artışı, 12’sinde fiyat azalışı görüldüğünü belirtti. En fazla fiyat artışı yüzde 65,7 ile limon olurken, en fazla fiyat düşüşü yüzde 17,2 ile patateste görüldü.

Üretici Fiyatlarındaki Değişimler

Bayraktar, Haziran ayında üreticide 29 ürünün 10’unda fiyat artışı olurken, 8’inde fiyat düşüşü görüldüğünü belirtti. En fazla fiyat düşüşü yüzde 44 ile patateste olurken, en fazla fiyat artışı yüzde 100 ile limonda görüldü.

Fiyat Değişimlerinin Nedenleri

Bayraktar, limon fiyatlarının yükselmesinin sezonun sonuna gelinmesi ve üreticilerin elinde ürün azalması nedeniyle olduğunu belirtti. Kırmızı mercimek fiyatlarının yeni sezon ürünü olması ve yüksek hava sıcaklıklarının kuru soğanda yanmalara neden olması nedeniyle arttığını vurguladı.

Bayraktar, patateste fiyat düşüşlerinin Çukurova bölgesinde hasadın sona ermesi ve İç Anadolu bölgesinde erkenci çeşitte hasadın başlamaması nedeniyle arzda yaşanan artıştan kaynaklandığını belirtti. Havuçta talebin azalmasının fiyatın düşmesine neden olduğunu ifade etti.

Tarımsal Girdi Fiyatlarındaki Değişimler

Bayraktar, Haziran ayında Ziraat Odaları aracılığıyla girdi piyasalarından alınan fiyat verilerine göre, DAP gübresi, 20.20.0 kompoze gübresi, ÜRE gübresi, amonyum sülfat gübresi ve amonyum nitrat gübresi fiyatlarının Mayıs ayına göre arttığını belirtti.

Geçen yılın Haziran ayına göre son bir yılda amonyum sülfat gübresi, DAP gübresi, ÜRE gübresi, amonyum nitrat gübresi ve 20.20.0 kompoze gübresi fiyatlarında önemli artışlar görüldüğünü vurguladı.

Bayraktar, Haziran ayında besi yemi, süt yemi, elektrik ve tarım ilacı fiyatlarının da arttığını belirterek, mazot fiyatlarının aylık bazda yüzde 5,1 oranında, yıllık bazda ise yüzde 78,5 oranında artış göstererek, tarımsal girdiler arasında en fazla fiyat artışı olan girdi olduğunu vurguladı.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.