Yaz aylarının gelmesiyle taşınma sezonu da başladı. Evden eve nakliyeciler, yetkili firma seçimi ve taşıma sözleşmesi gibi konularda tüketicilere uyarılarda bulunuyor.
Evden Eve Nakliyeciler Derneği Başkanı Ali Ayılmaz, taşınma sezonunun yoğun bir döneme girdiğini belirterek, fiyatlarda geçen yıla göre %30-40 oranında bir artış olduğunu dile getirdi. Fiyat artışlarının işçilik, ambalaj malzemeleri ve şehirlerarası yakıt giderlerinden kaynaklandığını vurguladı.
Ayılmaz, evden eve taşınma fiyatlarının 25.000 TL’den başlayıp 80-100.000 TL’ye kadar çıktığını ifade etti. Avrupa’dan Anadolu’ya geçişler, iki güne yayılan taşınmalar ve dış cephe asansör kurulumlarının maliyetleri artırdığını belirtti.
Taşınma işlerinin yarıdan fazlasının kentsel dönüşümden kaynaklandığını kaydeden Ayılmaz, eşyaların depolanması için de ilgi yoğunluğu olduğunu ve normal zamanlara göre %70-80 artış olduğunu vurguladı. 2+1 bir evin eşyalarının depolama ücreti aylık 5.000 TL + KDV’den başladığını belirtti.
Ayılmaz, sektörde korsan taşıma sorununa dikkat çekerek, denetimlerin artırılması gerektiğini vurguladı. Tüketicilerin online platformlardan uzak durmalarını ve mutlaka taşıma sözleşmesi yapmalarını tavsiye etti. Firmaların yetkili olup olmadığının derneklerine veya Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın İstanbul Bölge Müdürlüğü’ne sorulabileceğini ifade etti.
Ayılmaz, dernek olarak korsan firmaları takip ettiklerini ve ilgili kurumlara bildirdiklerini söyledi. Vatandaşların da bu konuda dikkatli olması ve çok ucuz fiyatlara veya firmalarının logosu olmayan araçlara itibar etmemesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye’de 600’e yakın, İstanbul’da 200 civarında üyesi olduğunu ve günde ortalama 400-500 taşınma işlemi gerçekleştirildiğini bildirdi.
Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu, evden eve taşımada tüketicilerin taşıma sözleşmesini dikkatlice okuması gerektiğini belirtti. Ayrıca, nakliye şirketi sigorta yapmıyorsa tüketicinin kendisi sigorta yaptırması gerektiğini vurguladı.
Ağaoğlu, kıymetli eşyaların bir listesinin yapılması, taşıyıcıya verilmesi ve imzalattırılmasıyla birlikte bir kopyasının alınmasının tüketiciler için faydalı olacağını dile getirdi.
Ağaoğlu, taşınma sezonunda mağduriyetlerin yaşandığını ve yetkisiz kişi veya firmaların online platformlar üzerinden taşınma yapabildiğini ifade etti. Sigortasız ve geçici personelle yapılan bu taşımaların eşyalarda hasara neden olabileceğini belirtti.
Taşıma sözleşmesinin mutlaka düzenlenmesi ve taşıyıcının yetki belgesinin kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı.
Ağaoğlu, taşıma işlemi sırasında mağduriyet yaşayan tüketicilerin yapması gerekenleri şöyle sıraladı:
104.000 TL’ye kadar olan uyuşmazlıklarda, tüketici hakem heyetlerine e-Devlet üzerinden başvurulabilir. Tüketici hakem heyeti kararları mahkeme kararı hükmündedir.
104.000 TL üzerindeki uyuşmazlıklarda, arabulucuya başvurulmalı ve uzlaşma sağlanamazsa arabulucudan alınan uzlaşmazlık tutanağıyla birlikte tüketici mahkemesinde dava açılabilir.