İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi, Beşiktaş Arnavutköy’deki Karakavak Sokağı’na Prof. Dr. Türkan Saylan’ın adının verilmesi teklifini kabul etti. Teklif, CHP’nin çoğunluk oylarıyla geçerken, AKP-MHP grubu karşı çıktı.
Geçtiğimiz yıl yapılan oylamada da tartışmalara yol açan teklif, CHP’lilerin eleştirileri ve AKP Grup Sözcüsü Faruk Gökkuş’un “Türkan Saylan toplumun çoğunluğunun değerlerine aykırıydı” yönündeki skandal açıklamasıyla gündeme gelmişti.
CHP Sözcüsü Tarık Balyalı, Gökkuş’un sözlerine “FETÖ’cülere benzer ifadeler” diyerek tepki göstermişti. Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat da o dönemde Saylan’ın adını taşıyan sokak tabelasını Arnavutköy’deki evinin bulunduğu sokağa asmıştı.
Teklif, Temmuz ayının son birleşiminde İBB Meclisi’nin yeniden gündemine geldi. Oylama öncesindeki konuşmasında Akpolat, “Türkan Saylan’ın adıyla yaşadığı yeri birleştirdiğiniz için teşekkür ediyorum. Hayatının son dönemini geçirdiği bu sokakta isminin yaşatılması onur vericidir” dedi.
Gökkuş ise Saylan’ın kız öğrencileri okutma ve ilmî çalışmalardan ziyade başörtüsü karşıtlığı ve inanç özgürlüğüne karşı mücadelesiyle hatırlandığını ifade ederek, “Saylan’a FETÖ kumpas kurdu. AKP olmasaydı bu kumpas engellenemezdi” ifadelerini kullandı.
Akpolat, Gökkuş’un sözlerine karşılık olarak, “Saylan’ın halk tarafından sevildiğini, hak ettiği değeri görmesi gerektiğini” belirtti.
Karar, mecliste alkışlarla onaylandı. Böylece, İstanbul’da Prof. Dr. Türkan Saylan’ın adını taşıyan bir sokak bulunacak.
Prof. Dr. Türkan Saylan Kimdir?
Prof. Dr. Türkan Saylan, Türk tıp doktoru, akademisyen ve insan hakları aktivistiydi. Cüzzamla mücadelesiyle tanınan Saylan, aynı zamanda çok sayıda kız öğrencinin okutulmasını sağladı.
Saylan, 2009 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ı başörtüsü yasağı nedeniyle eleştirdiği için “başörtüsü düşmanlığı” yapmakla suçlanmıştı. Kendisine açılan davada beraat eden Saylan, hayatının geri kalanını geçirmek üzere Arnavutköy’deki evine çekilmişti.
Saylan, 18 Mayıs 2009 tarihinde hayatını kaybetti. Mirası, kurduğu Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) aracılığıyla yaşatılıyor.