Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdürü Yusuf Ceylan, ABD’nin Türkiye’nin planladığı nükleer enerji tesislerine ilgi gösterdiğini ve görüşmelerin niyet beyanı niteliğinde olduğunu belirtti.
Ceylan, Reuters’a verdiği röportajda, “ABD, Türkiye’nin nükleer enerji kapasitesini genişletme ve yeni santraller inşa etme hedeflerine önemli ilgi gösteriyor” dedi.
Resmi müzakerelerin olup olmadığı ve projelerin ölçeği konusundaki sorulara Ceylan, “Mevcut santral sahalarını veya yeni sahaları değerlendirebiliriz. ABD ile hem büyük ölçekli santraller hem de küçük modüler reaktörler hakkında görüşüyoruz. Bunu bir niyet beyanı olarak görebilirsiniz” yanıtını verdi.
ABD’nin daha önce Türkiye ile yalnızca geliştirme aşamasındaki küçük modüler reaktörler (SMR) için görüştüğü biliniyordu. Ancak milyarlarca dolarlık yatırım gerektiren büyük ölçekli santraller hakkındaki görüşmeler kamuoyuna yansımamıştı.
ABD Türkiye Büyükelçisi Jeff Flake, geçen ay Reuters’e yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Rusya’ya olan bağımlılığını azaltmak istediğini ve bu nedenle ABD ve diğer ülkelerle küçük modüler reaktörler hakkında konuştuğunu belirtmişti.
Ceylan ayrıca Sinop’taki ikinci santral için Güney Kore ve Rusya, Trakya’daki üçüncü santral için ise Çinli SPIC ile görüşmelerin devam ettiğini bildirdi.
Rosatom tarafından inşa edilen Akkuyu’daki 4 bin 800 MW güç kapasitesine sahip ilk santralde ilk reaktörün işletmeye alınması için bu yıl testlere başlanması planlanıyor.
Türkiye, uzun vadeli olarak enerji kaynaklarını çeşitlendirmek ve arz güvenliğini artırmak için 20 bin 000 MW kurulu güçte nükleer santral kurmayı hedefliyor.