Satınalma gücü paritesi (SGP), belirli bir mal ve hizmet sepetinin farklı ülkelerdeki fiyat oranlarını karşılaştıran bir ölçümdür. Bu oranlama sayesinde ülkeler arasındaki fiyat düzeyi farklılıkları ortadan kaldırılır ve gerçek ekonomik karşılaştırmalar yapılabilir.
Avrupa Birliği’nde Kişi Başına GSYH Karşılaştırması
Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından yayınlanan SGP verilerine göre, 2023 yılında 27 Avrupa Birliği (AB) ülkesinin kişi başına ortalama gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) endeksi 100 olarak alınırken, Türkiye’nin endeksi 73 olarak belirlenmiştir. Bu değer, AB ortalamasının yüzde 27 altında kalmaktadır.
36 ülkeyi kapsayan karşılaştırmalarda, SGP’ye göre kişi başına GSYH endeksi en yüksek ülke Lüksemburg (%239), en düşük ülkeler ise Arnavutluk ve Bosna-Hersek (%35) olmuştur. Lüksemburg, AB ortalamasının %139 üzerindeyken, Arnavutluk ve Bosna-Hersek yüzde 65 altında kalmaktadır.
Kişi Başına Fiili Bireysel Tüketim Karşılaştırması
Tüketici refahını ölçmek için kişi başına fiili bireysel tüketim endeksi kullanılır. 27 AB ülkesi için ortalama endeks 100 olarak kabul edilirken, Türkiye’nin endeksi 86 olarak hesaplanmıştır. Bu durum, Türkiye’nin AB ortalamasının yüzde 14 altında kaldığını göstermektedir.
36 ülkeyi kapsayan karşılaştırmalarda, kişi başına fiili bireysel tüketim değeri en yüksek ülke yine Lüksemburg (%138), en düşük ülke ise Arnavutluk (%42) olmuştur.
Fiyat Düzeyi Endeksi
Fiyat düzeyi endeksi, bir ülkenin para biriminin alım gücünü diğer ülkelere kıyasla gösterir. Bir ülkenin endeksi 100’den büyükse pahalı, 100’den küçükse ucuz olarak kabul edilir.
Türkiye’nin fiyat düzeyi endeksi 2023 yılında 38 olarak belirlenmiştir. Bu değer, AB ülkelerinde 100 Euro karşılığı satın alınabilecek aynı mal ve hizmet sepetinin Türkiye’de 38 Euro karşılığında satın alınabileceğini göstermektedir.