Advert
Advert

Vefat eden annesinin sandığında tesadüfen buldu: 260 milyon liralık servet kazandı

Vefat eden annesinin sandığında tesadüfen buldu: 260 milyon liralık servet kazandı
Advert
Yayınlama: 12.10.2024
1
A+
A-

Osmanlı’dan Günümüze Tarihi Çardaklı Hamamı’nın Yolculuğu

Türkiye’nin dört bir yanında bulunan tarihi yapılar, Osmanlı döneminde şahıslara aitti. Cumhuriyet’le birlikte bu eserler devlet tarafından kamulaştırıldı. Ancak bazı sahipleri tespit edilemedi. Bu eserler arasında en dikkat çekeni, İstanbul’daki Tarihi Çardaklı Hamamı ve arazisindeki konaktı.

1960 yılında bir mirasçının annesinin eşyaları arasında bulduğu eski Türkçe belgeler, hamamın gerçek sahibi hakkında ip uçları verdi. Uzmanlar, belgelerin bir tapu olduğunu doğruladı. Araştırmalar, tapuların Tarihi Çardaklı Hamamı ve çevresindeki konak arazisine ait olduğunu ortaya çıkardı.

Tapu işlemlerinin harem ağası Hüseyin Ağa’ya ait olduğu tespit edildi. Hüseyin Ağa’nın soydaşları mirasçı olduklarını iddia ederek mahkemeye başvurdu. Mahkeme, tapuların gerçekliğini ve Hüseyin Ağa’nın sahip olduğunu doğruladı.

Uzun yıllar süren dava süreci sonunda, Isparta 2. Sulh Hukuk Mahkemesi, tapuların 16 mirasçıya eşit olarak bölünmesine karar verdi. Mirasçılar, Fatih Tapu Müdürlüğü’ne başvurarak güncel tapu örneklerini aldı.

Advert

Bilirkişi çalışması, hamam ve konak arazisinin 260 milyon TL değerinde olduğunu tespit etti. Eserler tarihi eser niteliği taşıdığından, imar çalışması yapılamaz ancak izinle aslına uygun olarak restore edilebilir.

Hüseyin Ağa, Fatih ilçesinde Küçük Ayasofya Camii’nin haziresinde bulunan Çardaklı Hamamı’nın sahibidir. 1510 yılında Osmanlı Padişahı II. Bayezid’in emriyle idam edilmiştir.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.