İngiltere hükümetinin yabancı zenginlerin ülke dışında elde ettikleri gelirlerden vergi ödememelerini sağlayan "non-dom" statüsünü kaldırma planları, ülkenin varlıklı sakinleri arasında büyük bir kitlesel çıkışa yol açtı.
Bu değişikliğin hem Muhafazakar hem de İşçi Partisi tarafından desteklendiğinden, zenginler için İngiltere’nin cazibesi azaldı. Ayrıca Brexit, mali istikrarsızlık ve güvenlik endişeleri de bu göçü hızlandırdı.
İngiltere Gelir İdaresi’nin tahminlerine göre, 2022 yılında yaklaşık 69.000 kişi "non-dom" statüsü talep etti. Ancak vergi ve muhasebe firması Blick Rothenberg’in ortaklarından Fiona Fernie, "Rejim değişikliğiyle ülkeden ayrılanlarla ilgili kesin ve hızlı bir veri yok, ancak şu anda hem ayrılmayı düşünen hem de gerçekten giden insanlar etrafında gerçek bir söylenti var" açıklamalarında bulundu.
Danışmanlara göre, İngiltere’den ayrılanlar için İtalya, İsviçre, Malta ve Orta Doğu gibi ülkeler popüler destinasyonlar haline geldi.
On yılı aşkın bir süredir Londra’da yaşayan 50’li yaşlarındaki bir Avrupalı iş insanı, "İngiltere’nin küresel varlıklara uyguladığı %40’lık veraset vergisi büyük bir sorun. Benim için son noktayı koyan şey genel istikrarsızlıktı. Daha dengeli ve daha az cezalandırıcı bir vergi sistemimiz olsaydı, kalmayı düşünebilirdim" dedi.
Emlak acentesi Glentree Properties’in direktörü Trevor Abrahmsohn, 10 milyon sterlinlik mülklere yönelik taleplerde sürekli bir düşüş olduğunu belirtti ve bunun nedenini "yüksek faiz oranları ve non-dom rejiminde beklenen değişiklikler" olarak gösterdi.
İsviçre’de ikamet eden 50’li yaşlarındaki bir Fransız iş insanı, İngiltere’ye yatırım yapmayı planladığını ancak hükümetin vergi değişikliği duyurusunun ardından bu planlarını askıya aldığını söyledi.
"Muhafazakarlar artık yabancıları burada istemedikleri ve İşçi Partisi’nin bunu değiştirmek için hiçbir şey yapmayacağı yönünde çok güçlü bir mesaj verdi. Geri dönmeyeceğimden %100 eminim" dedi.
Daha sıkı bir vergi rejimine ilişkin korkular, bazı Birleşik Krallık vatandaşlarının da ülkeyi terk etmeyi düşünmelerine neden oldu. İkamet ve vatandaşlık konusunda danışmanlık veren Henley & Partners, 2022-2023 yılları arasında Birleşik Krallık vatandaşlarından gelen taleplerde %300 artış olduğunu ve bu yılın ilk yarısında yıllık bazda %25 artış görüldüğünü açıkladı.