Advert
Advert

Yapay zekâ komedyenlerin testinden geçemedi

Yapay zekâ komedyenlerin testinden geçemedi
Advert
Yayınlama: 26.06.2024
4
A+
A-

Yapay Zekâ Sohbet Botları: Mizah Anlayışı Hâlâ Gelişim Aşamasında

Yapay zekâ (YZ) destekli sohbet botları, hayatımızın birçok alanında etkin bir rol oynuyor. Ancak bu botların gelişim yolculuğunda hâlâ kat edilecek mesafeler bulunuyor. Yanlış bilgi verme eğilimlerinin yanı sıra, son zamanlarda mizah anlayışlarının da zayıf olduğu ortaya çıktı.

Bu ay yayınlanan bir araştırma, Google DeepMind ekibinin, YZ destekli sohbet botlarının komik olmaktan uzak olduğu sonucuna ulaştığını ortaya koydu. Geçtiğimiz yıl, İngiltere ve Kanada’dan dört araştırmacı, çalışmalarında YZ kullanan 20 profesyonel komedyenden OpenAI’nin ChatGPT’si ve Google’ın Gemini’sini test etmelerini istedi. Komedyenler, anonimleştirilmiş bir ortamda, espriler üretmek için bu büyük dil modelleriyle etkileşime geçtiler. Araştırma, bazı önemli kısıtlamaların varlığını ortaya çıkardı. Sohbet botları, yönlendirmelere rağmen sıradan ve genel şakalar üretme eğilimi gösterdi.

Katılımcılar ayrıca sohbet botlarının genel yaratıcı yeteneklerinin sınırlı olduğunu ve esprilerin çoğu zaman insanlar tarafından yazılması gerektiğini fark ettiler. Çalışma, kara mizaha yatkın bir katılımcıdan şu ifadeyle alıntı yaptı: "Bot, bana karanlık şakalar yazmaktan kaçındı. Sanırım intihar etme düşüncemden endişe ediyordu."

Ek olarak, araştırmacılar sohbet botlarındaki otosansür özelliğinin son derece güçlü olduğunu gözlemledi. Katılımcılar, heteroseksüel beyaz erkekler dışındaki kişilerle ilgili içerikler yazmakta zorlandıklarını bildirdiler.

Teknoloji şirketleri, sohbet botlarının hassas konuları ele alış biçimini yakından takip ediyor. Bu yılın başlarında, Google AI’nin görüntü oluşturma özelliği, beyaz insan fotoğrafları oluşturmayı reddettiği için eleştirilere maruz kaldı. Ayrıca, tarihi figürleri (örneğin Naziler) farklı ırklardan insanlarla tasvir etmek gibi yanlışlıklar da yaptı. Google yönetimi, olayın ardından bir blog yazısı yayınlayarak özür diledi ve söz konusu özelliği devre dışı bıraktı.

Advert
Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.