Pandemiden bu yana, Avrupa genelinde hız kazanan turizm, Yunan adalarını da olumsuz etkiledi.
Yerliler, arz sorunlarının ve trafiğe boğulmuş caddelerin, rekor seviyede turist beklenen adalarda daha da kötüleştiğini düşünüyor.
Yunanistan Başbakanı Miçotakis, bölgenin “aşırı turizm” sorunuyla karşı karşıya olduğunu kabul etti ve gelecek yıl ülkenin en popüler adalarına yolcu gemisi seferlerini kısıtlamayı planladıklarını söyledi.
Santorini’nin bu yaz 3,4 milyon turist beklediğini söyleyen Belediye Başkanı Nikos Zorzos, adanın çok kötü bir yıl geçireceğini belirtti ve konaklama için ek yatak bile bulunamayacağını vurguladı.
Santorini’den birkaç ada ötede olan Serifos’un belediye başkanı Konstantinos Revinthis, turizm konusunda tepkili ve artık yerel halk için adada hiçbir şeyin kalmadığını belirtti.
Serifos, Folegandros ve Sifnos, bu yıl Avrupa’nın en tehlike altındaki yerleri listesine girdi ve yaygın inşaat ve doğal kaynakların bozulmasıyla tehdit altında oldukları belirtildi.
Yerel makamlar, 2012’den bu yana turist sayısında sınırlama talep ediyor.
Yunanistan’ın merkezi yönetimi, yoğun bölgelerde kısa süreli kiralamalara kısıtlamalar getirmeye çalışıyor.
Avrupa Komisyonu, 2018 yılındaki bir raporda, Santorini’ye yılda 1 milyar Euro ziyaretçi getiren turizmin, olumsuz etkilerinin ada ve toplumu üzerinde kalıcı sonuçlar doğurduğunu belirtti.
Yunanistan Merkez Bankası’na göre, ülke 2023’te bir önceki yıla göre %18 artışla 32,7 milyon turist çekti ve 2024’ün ilk çeyreği geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık %25 daha fazla ziyaretçi getirdi.
Şarap üreticileri, turizmin tarım arazisi fiyatlarını artırması ve çalışanların turizm sektörüne kayması nedeniyle şikayet ediyor.
Santorini Şarap Üreticileri Birliği tarafından toplanan verilere göre, adadaki üzüm bağı üretimi son 20 yılda neredeyse %50 azaldı ve üretim 2041 yılına kadar sıfıra düşme tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.