Hollandalı Yeşiller Milletvekili Tineke Strik, AB Komisyonu’nun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson’a bir mektup gönderdi. Mektupta Strik, Johansson’dan, AB fonlarının ya da AB tarafından fonlanan gemilerin Ege Denizi’ndeki zorla göçmen geri itme olaylarındaki olası rolünü ve Frontex’in Yunanistan’daki faaliyetlerinin askıya alınmasını talep etti. Mektubu, Strik’in kendi grubunun yanı sıra sosyalist, sol ve liberal gruplardan 32 diğer milletvekili imzaladı.
Mektupta milletvekilleri, Johansson’dan, “Yunanistan tarafından caydırma amacıyla gerçekleştirilen koordineli ve kasıtlı eylemlerden kaynaklanan göçmen ölümlerindeki artışın kanıtları hem AB hem de Frontex için endişe verici olmalı,” diye belirtiyorlar.
Görgü Tanıklarının İddia Ettiği 15 Geri İtme Olayında 43 Göçmen Hayatını Kaybetti
İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin görüştüğü görgü tanıkları, Yunanistan güçlerinin Akdeniz’de gerçekleştirilen 15 ayrı geri itme olayında 43 düzensiz göçmenin hayatını kaybettiğini iddia ettiler. BBC, tanık beyanlarına dayanarak, Yunanistan güçlerinin botları itip geri denize sürükleyerek veya Yunan adalarına ulaştıktan sonra yeniden denize attıkları 43 kişinin hayatını kaybettiğini öne sürüyor.
BBC’nin eski bir sahil güvenlik görevlisine gösterdiği videoda, Yunan Sahil Güvenlik botunun 12 düzensiz göçmeni alarak şişme bir bota bıraktığı görülüyor. Bu videoyu izleyen eski görevli, mikrofonun kapalı olduğunu düşünerek, “Bunu neden güpegündüz yaptıklarını bilmiyorum. Bu kesinlikle yasa dışı ve uluslararası bir suç!” diye yorum yapıyor.
AB ve Frontex’e Yönelik Eleştiriler
AB’nin sınır koruma ajansı Frontex ve Yunanistan sahil güvenliğinin dahil olduğu geri itme olaylarına ilişkin haberler, 2020’den bu yana uluslararası medyada defalarca yer buldu. Bu haberler, Yunanistan sahil güvenlik botlarının Türkiye’den Yunanistan’a geçmeye çalışan göçmenlerin botlarını durdurarak zarar verdiği ve hatta batırdığı, Frontex’in ise bu eylemlere göz yumduğu iddialarını ortaya koydu.
Brüksel’de Frontex ve yönetiminin temel hak ihlallerini önlemedeki başarısızlığı nedeniyle eleştirilere ve soruşturmalara maruz kaldı. Ayrıca, Frontex’in veri tabanında Ege Denizi’nde yüzlerce düzensiz göçmenin geri itilmesine ilişkin kayıtlar bulunduğu iddia edildi.
AB milletvekillerinin mektubu, AB ve Frontex’e yönelik devam eden eleştirileri daha da güçlendiriyor ve olayın bağımsız bir şekilde soruşturulmasını talep ediyor.