Advert
Advert

Asgari ücrete ara zam var mı, Temmuz'da asgari ücret zammı yapılacak mı?

Asgari ücrete ara zam var mı, Temmuz'da asgari ücret zammı yapılacak mı?
Advert
Yayınlama: 21.06.2024
5
A+
A-

Asgari Ücretin Eriyen Alım Gücü

Art arda gelen zamların ardından asgari ücret, başlıca ihtiyaçları karşılamak için yetersiz kalmakta. Çalışanlar, beslenme, barınma, ısınma, giyinme ve ulaşım gibi temel ihtiyaçlarını zor karşılamakta.

Ara Zam Beklentisi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrete ara zam yapılmayacağını açıkladı. Bakan Işıkhan, enflasyon verilerinin iyi olduğunu ve ara zam gündemlerinde olmadığını vurguladı.

Alım Gücü Kaybı

Asgari ücrete temmuz ayında ara zam yapılmazsa, 17.002 liralık asgari ücretin alım gücü 13.552 liraya gerileyecek. Merkez Bankası’nın tahminlerine göre, tüketici enflasyonu mayısta %3,04, haziranda %2,56 düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor. Ocak-nisan aylarını kapsayan ilk 4 ayda tüketici enflasyonu %18,72’ye ulaştı. Tahminler gerçekleşirse, 6 ayın sonunda tüketici enflasyonu %25,46’ya çıkacak.

Zamsuzlukta Kayıp Derinleşecek

Büyük enflasyon oranına rağmen asgari ücrete zam yapılmaması durumunda, Ocak ayında 17.002 lira olarak belirlenen asgari ücretin alım gücü, enflasyon arttıkça her ay daha da düşecek. Tahminlerin doğru çıkması halinde, işçi emeklileri temmuzdan itibaren ilk 6 aylık enflasyona eşit (%25,46) otomatik zam alacak. Memur ve memur emeklilerine ise temmuzda enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammından oluşan yaklaşık %20 oranında zam yapılması öngörülüyor.

Önceki Ara Zamlar

Yüksek enflasyon nedeniyle 2022 ve 2023 yıllarında asgari ücrete iki kez ara zam yapıldı. 2022’de %29,3’lük ara zamla 5.500 TL’ye yükseltilen asgari ücret, 2023’te %34’lük zamla 11.402 TL’ye çıkarıldı.

Advert

Özgür Özel’in Tepkisi

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, asgari ücrete ara zam yapılmaması ihtimaline sert tepki gösterdi. Özel, "Asgari ücreti güncellememeyi düşünenler bunu bir kez daha düşünsünler. Buna çok net ve sert bir tepki vereceğiz. Kimse asgari ücreti güncellememeyi düşünmesin" dedi.

Küçük İşletmelere Destek

Asgari ücreti enflasyona göre güncellerken, küçük esnaf, KOBİ’ler ve bazı ihracatçıların da desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Özel, "Yarattığınız krizin yükünü emekçilere, emeklilere ve esnafa yükleyemezsiniz" ifadelerini kullandı.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.