Advert
Advert

Köprülere temmuz ayarı

Köprülere temmuz ayarı
Advert
Yayınlama: 25.06.2024
3
A+
A-

Türkiye’deki Altyapı Projelerinin Yükünü Vatandaşlar Taşıyor

Türkiye’de temel ihtiyaç maddelerine ve yaşam giderlerine gelen zamların etkisi sürerken, hükümetin altyapı projelerine yönelik yüksek ödemeleri dikkat çekiyor. Hazinenin yalnızca ilk altı ayda Osmangazi, Çanakkale, Yavuz Sultan Selim Köprüleri ve Avrasya Tüneli’ndeki işletmecilere yaptığı ödemeler 18 milyar lirayı aştı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, hükümetin bu harcamalarına sert eleştiriler yöneltti. Yavuzyılmaz, “İktidar, şirketlerin döviz kuru kayıplarına odaklandı. Devlet kasasındaki dolarları birkaç şirkete aktararak vatandaşları ezmeye devam ediyor” dedi.

Yavuzyılmaz, bu altyapı projelerinin bedellerinin sonunda vatandaşların ödeyeceğine dikkat çekti. Projelere verilen garantiler nedeniyle Hazinenin bu firmalara her yıl yüksek ödemeler yapmak zorunda kaldığını ve bunun da vergi yükünün artmasına yol açtığını belirtti.

Yap-işlet-devret (YİD) projeleri olan Osmangazi, Çanakkale ve Yavuz Sultan Selim Köprüleri ile Avrasya Tüneli’ne ilişkin olarak yılın ilk altı ayında işletmecilere yapılan ödemelerin önceki yıla göre iki kat arttığını vurgulayan Yavuzyılmaz, “Yılın ikinci yarısında da geçiş ücretlerine zam yapılacak ve bu projelerin yükü vatandaşların omuzlarında daha da ağırlaşacak” ifadelerini kullandı.

Yavuzyılmaz, 1 Temmuz itibarıyla bu projelerdeki geçiş ücretlerinde yapılacak kur ayarlamalarıyla Osmangazi Köprüsü’nde ücretin 1.808 TL, Çanakkale Köprüsü’nde 740 TL, Avrasya Tüneli’nde 213 TL ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde 180 TL olacağını açıkladı.

Advert

Geçiş yapan her araç için fark ödemelerinin sırasıyla Osmangazi’de 1.409 TL, Çanakkale’de 321 TL, Yavuz Sultan Selim’de 131 TL ve Avrasya Tüneli’nde 101 TL olacağını belirten Yavuzyılmaz, “Bu projelerde her bir araç için ödenen fark bedelleri, vatandaşların ceplerinden çıkmaktadır” dedi.

CHP’li Yavuzyılmaz, hükümetin altyapı projelerine olan bu yüksek harcamalarına son vermesi ve vatandaşların yükünü hafifletmesi gerektiğini vurguladı.

Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.