Advert
Advert

Bolivya’da darbe girişimi

Bolivya’da darbe girişimi
Advert
Yayınlama: 26.06.2024
6
A+
A-

Bolivya’da Askeri Hareket: Devlet Binaları Çevrildi

Güney Amerika ülkesi Bolivya’da şok edici görüntüler yaşandı. Ağır silahlı askerler ve zırhlı araçlar, başkentin merkezinde hükümet binalarının bulunduğu Plaza Murillo’da toplandı. Başkan Luis Arce, ordunun bazı birimleri tarafından gerçekleştirilen bu düzensiz hareketi şiddetle kınayarak demokrasiye saygı çağrısında bulundu.

Eski Başkan Morales’in Demokrasi Uyarısı

Yaklaşık 14 yıl Bolivya’yı yöneten eski Devlet Başkanı Evo Morales, sosyal medyadan yaptığı açıklamada darbenin yaklaştığına dikkat çekti. Silahlı Kuvvetler ve tankların Plaza Murillo’da konuşlandığını belirten Morales, kırsal ve kentsel bölgelerdeki toplumsal hareketleri demokrasiyi savunmaya çağırdı. Silahlı kuvvetlerin demokrasiyi ihlal etmesine ve halkı sindirmesine izin vermeyeceklerini vurguladı.

Yeni Kabine İddiası

Bolivya Ordusu Komutanı Juan José Zuñiga’nın yeni bir kabine kurulacağını belirttiği aktarıldı. Zuñiga, ülkeyi yoksullaştırmaya ve orduyu aşağılamaya devam edilemeyeceğini ifade etti.

2019’daki Tartışmalı Seçimler

Bolivya’da 2019 yılında yapılan tartışmalı seçimlerde ilk turda Evo Morales seçimi kazanmıştı. Ancak seçimler sonrası muhalefetin şiddetli eylemlerine ve ordunun çağrısına üzerine Morales istifa etmek zorunda kalmıştı. Ülkesinden ayrılarak önce Meksika, ardından Arjantin’e giden Morales, seçimi Luis Arce’nin kazanmasından yaklaşık bir yıl sonra ülkesine geri dönmüştü.

Son Gelişmeler

Bolivya Ordusu’nun eylemleriyle ilgili son gelişmeler ve durumun nasıl çözüleceği merakla bekleniyor. Ülkede hükümet ve ordu arasında artan gerilimin, demokratik sürece zarar verip vermeyeceği belirsizliğini koruyor. Haberler güncellendikçe daha fazla bilgi paylaşılmaya devam edecektir.

Advert
Advert
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.